Sigorta
Dijipol
Paylaş

Trafik Sigortasının Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:31 October 2022
Okuma Süresi:1 dakika

Gün içerisinde sayısız aracın trafiğe çıktığı göz önüne alındığında trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Karayolları Trafik Kanunu gereğince araç sahiplerinin trafiğe çıkabilmeleri için zorunlu olarak trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Daha net ifade etmek gerekirse, her araç sahibi tarafından yaptırılması kanunen zorunlu tutulan sigorta türü zorunlu trafik sigortası olarak isimlendiriliyor. 
Sürücülerin zorunlu trafik sigortası yaptırmaları halinde, meydana gelebilecek kazada karşı tarafın maddi zararı karşılanıyor. Aynı zamanda zorunlu olarak yaptırılan Trafik Sigortası yalnızca ülke içerisinde meydana gelen maddi hasarları teminat altına alıyor. Her araç sahibi tarafından yaptırılması ve zamanında yenilenmesi gereken zorunlu trafik sigortası, sigortayı yaptıran tarafın maddi hasarını karşılamıyor.


Sürücülerin kendi araçlarında meydana gelen maddi zararın karşılanabilmesi için mutlaka kasko yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca kazadan dolayı sürücünün kendi aracında oluşan maddi zarar karşı tarafın sigorta şirketi tarafından da ödenebiliyor. 


Farklı bir ifade ile, sürücülerin kazadan dolayı kendi araçlarında maddi hasar meydana gelmesi durumunda hem kasko hem de karşı tarafın trafik sigortası yaptırmış olması etkili oluyor. Araç sahiplerinin söz konusu trafik sigortasını yaptırmamaları ve yeniletmemelerine rağmen trafiğe çıkmaları halinde polisler tarafından aracın bağlanması ve trafikten men edilmesi de kaçınılmaz oluyor. 


Kaza sırasında ilgili araçlarda meydana gelen maddi hasar kanunen belirlenen limitlere göre karşılanıyor. Sigortaya ilişkin limit ve teminatlar devlet tarafından belirlenirken; araç sahibi tarafından ödenecek sigorta primi sigorta şirketine göre farklılaşıyor. 


Trafik Sigortası fiyatlarının belirlenmesinde hasarsızlık durumu büyük rol oynuyor. Sürücülerin herhangi bir kazaya karışmamaları ödeyecekleri fiyata indirim olarak yansırken; belirtilen süreler içerisinde kazaya neden olan araçların yenileyecekleri sigorta primine artış yapılıyor. Trafik Sigortası fiyatına hasarsızlığa ek olarak; aracın modeli ve/veya markası, sürücünün yaşadığı şehir de etki ediyor. Yukarıda sıralanan etmenler incelenerek hem araç sahibinin ödeyeceği sigorta primi belirleniyor hem de poliçe ücreti netlik kazanıyor. 


Trafik Sigortasının Fiyatına Hasarsızlık Durumu Nasıl Etki Etmektedir?


Araç sahiplerinin ödeyecekleri sigorta primini yakından etkileyen hasarsızlık durumu indirim ya da artışa neden oluyor. Devlet tarafından belirlenen fiyatı geçmeyecek şekilde Trafik sigortası fiyatları belirleniyor. 


Sigorta şirketleri tarafından sunulan fiyatlandırmalara bakıldığında hasarsızlık ile ilgili 7 basamak olduğu görülüyor. İlk kez trafiğe çıkacak araç sahipleri için hasarsızlık basamağı dört olarak belirleniyor. Dördüncü basamakta yer alan araç sahiplerinin ilk kez trafiğe çıkacak olmalarından dolayı henüz hasar ya da hasarsızlık durumu bulunmuyor. Bu nedenle de trafik sigortası fiyatının hesaplanmasında herhangi bir indirim ya da artış söz konusu olmuyor. 


Trafik sigortası poliçesinin birinci yılını hasarla kapatan sürücüler üçüncü basamakta yer alıyor. Üçüncü basamakta bulunan sürücülerin sigortalarını yenilemeleri halinde fiyata %50 artış yapılıyor. Söz konusu poliçenin ikinci yılında da kazaya karışan sürücüler ikinci basamakta yer alıyor. İkinci basamakta bulunan sürücülerin yeniledikleri sigorta fiyatına %100 artış uygulanıyor. Üçüncü yılda da kazaya karışan sürücülerin ödeyecekleri sigorta fiyatlarına en yüksek artış oranı olan %150 yansıtılıyor. 


Yukarıda belirtildiği üzere trafik sigortası fiyatlarına aracın hasar durumu artış olarak uygulanıyor. Aynı zamanda sürücülerin belirtilen süreçte herhangi bir kazaya karışmaması da hasarsızlık indirimi olarak ödeyecekleri fiyata yansıtılıyor. 


Sürücülerin hasarsızlık indiriminden faydalanabilmeleri için beşinci, altıncı ya da yedinci basamakta yer almaları gerekiyor. Trafik sigortası poliçesinin ilk yılında kazaya karışmayan sürücüler beşinci basamakta tanımlanırken; söz konusu sigortayı yenilemeleri durumunda fiyata %15 indirim yansıyor. Sürücülerin altıncı basamakta yer alabilmesi için poliçenin ikinci yılını da kazasız kapatmaları gerekiyor. Altıncı basamakta yer alan araç sahipleri trafik sigortasını %30 indirimli yeniliyor. 
Sürücülerin yedinci basamakta tanımlanabilmesi için poliçelerinin üçüncü yılını da herhangi bir kazaya neden olmadan kapatmış olmaları gerekiyor. Yedinci basamakta yer alan araç sahipleri trafik siigortasını yenilerken %45 indirim oranından faydalanıyor. Diğer bir ifade ile yedinci basamakta yer alan sürücüler üçüncü yılın sonunda da hiçbir kazaya karışmadıkları için %45 indirim ile ödüllendiriliyor. 


Hasarsızlık durumuna göre uygulanan artış ya da indirimin amacı ise sürücülerin trafikte daha dikkatli araç kullanmalarını ve trafik kurallarına uymalarını sağlamak olarak ifade ediliyor. Çünkü belirlenen süre içerisinde sürücülerin kazaya karışmamaları fiyatlara indirim olarak yansıtılıyor. Aynı şekilde hasarsızlık indirimiyle dikkatli sürücülerin ödüllendirildiği gibi; hasar söz konusu olduğunda fiyat artışları sürücüler açısından ceza niteliği taşıyor. 


Poliçe dönemi içerisinde belirlenen süreçte aracın kazaya karışması ödenecek fiyatın yükselmesine neden oluyor. Sürücülerin trafik kurallarına uymamaları halinde aldıkları cezalar puan olarak işleniyor. Trafik sigortası priminin belirlenmesi sırasında işlenen ceza puanları da dikkate alınıyor. Sürücülerin yüksek ceza puanına sahip olması sigorta primlerinin yükselmesine neden oluyor. Araç sahiplerinin yüksek sigorta primleri ile karşı karşıya kalmaması için trafikte kurallara uymaya ve kazaya karışmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. 


Trafik Sigortası Fiyatlarını Şehirler Nasıl Etkilemektedir?


Trafik sigortası fiyatlarının hesaplanmasında hasarsızlık durumuna ek olarak; aracın kullanıldığı şehir de belirleyici oluyor. Türkiye’de geçerli olan Trafik Sigortası hangi şehirde trafiğe çıkacağınıza bağlı olarak farklı fiyatlanabiliyor. Kaza yoğunluğuna bağlı olarak Trafik Sigortası fiyatları düşük ya da yüksek sunulabiliyor. 


Örnek vermek gerekirse, gün içerisinde milyonlarca kişinin trafiğe çıktığı İstanbul ili ile Muğla ilinde ödenecek trafik sigortası fiyatı aynı olmuyor. Tercih edebileceğiniz sigorta şirketleri tarafından illere göre gerçekleşen kaza oranları belirleniyor. Kaza oranlarının yüksek olduğu illerde diğer illere kıyasla Trafik Sigortası fiyatları yüksek oluyor. Aynı şekilde kaza oranlarının diğer şehirlere kıyasla düşük olduğu şehirlerde yaşayan sürücüler Trafik Sigortasını daha uygun fiyatlarla alıyor. İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara gibi şehirlerde yüksek kaza oranları bulunurken; Ardahan, Mardin ve Muğla illerinde ise kaza oranları düşük belirleniyor. 


Trafik Sigortası Fiyatlarında Etkili Olan Diğer Faktörler Nelerdir?


Trafik sigortası primlerinin hesaplanmasında hem araca hem de sürücüye ilişkin bilgiler de dikkate alınıyor. Aracın markası ya da özelliklerinin diğer araçlara kıyasla daha iyi olması durumunda sürücüler Trafik Sigortasını indirimli fiyatlarla alabiliyor. Araç içerisinde bulunan bireylerin güvenliği için gereken özellikler bulunmaması halinde ise trafik sigortası yüksek fiyattan sunuluyor. Kaza anında aracın içerisindekileri koruyabilecek özelliklerinin bulunması indirimli sigorta primlerini de beraberinde getiriyor. Sürücünün yaşı da trafik sigortasına ilişkin prim hesaplanırken dikkat edilen detaylar arasında yer alıyor. 


Örnek vermek gerekirse, ileri yaşlardaki sürücülerin trafikte reflekslerinin yeterince güçlü olmamasından dolayı trafik sigortası fiyatları yüksek belirlenebiliyor. Daha fazla detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz Dijipol.com’a göz atabilir ve firmaların sunmuş olduğu sigorta seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

Öne Çıkanlar