Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar?

Günümüzde araç sayısının artmasıyla birlikte trafikteki ihlaller ve bunun sonucunda yazılan cezalar da artmaktadır. Sürücülerin araç takip mesafesini korumama, hatalı sollama yapma, emniyet kemeri takmama, trafik ışıklarını ve park kurallarını ihlal etme gibi nedenlerle ceza almaları yaygındır. Bu nedenlerle sürücülere kesilen trafik cezaları, adrese tebliğ edilerek iletilmektedir. Trafik cezası erken ödeme fırsatı cezası olan sürücülerin sıklıkla tercih ettiği bir imkândır. Trafik cezası erken ödeme indirimi ne kadar diye soruyorsanız bu oran 2024 yılında da geçtiğimiz seneyle aynı seviyede kalmıştır.

 

Trafik cezası erken ödeme indirimi yüzde kaç sorusunun cevabı diğer yıllarda olduğu gibi %25 olarak görülür. Yani uygulama kapsamında ödenecek ceza miktarına %25 indirim uygulanır. Sürücülerin indirimden yararlanabilmeleri için herhangi bir işlem yapmaları gerekmez; ödemeleri bu işlemin gerçekleştirilebileceği kurumlar aracılığıyla veya online olarak yapmaları yeterlidir. İşlem sırasında İndirim oranı otomatik olarak sistem tarafından uygulanır. Bu nedenle trafik cezalarının erken ödenmesi, sürücüleri ekonomik anlamda rahatlatan bir uygulama olarak düşünülebilir. Bu indirimden yararlanmak için cezanın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi gerekir. Bu süre, 2024 yılına kadar 15 gündür.


Trafik Cezası Erken Ödeme Nasıl Yapılır?


Trafik cezası erken ödeme indirimi fırsatından yararlanmak istiyorsanız öncelikle bir hesaplama yapmanız gerekebilir. Bu noktada da karşınıza trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplaması için ne yapmanız gerektiği sorusu çıkar. Söz konusu işlem için şöyle bir örnek verilebilir: 

 

●    2024 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 690 TL’dir. 


●    690’nin %25’i 172.5 TL’dir.


●    690 – 172.5 = 517.5 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. 


●    Yani ceza kesilen tarihten itibaren 30 gün içerisinde ödeme yaparsanız 690 TL yerine 517.5 TL ödersiniz.

 

Trafik cezanızı manuel olarak bu şekilde kendiniz hesaplayabilirsiniz. Ancak e-Devlet sistemi buna gereksinim duymanın önüne geçerek anlık olarak cezanızın güncel fiyat bilgisini size ulaştırır. Senkronize olarak çalışan devlet sisteminde 30 gün içerisinde ödeme yaptığınızda indirimden ekstra bir işleme gerek duymadan faydalanabilirsiniz. Benzer şekilde cezanızı ödemede gecikme yaşadığınızda faizlendirme işlemi de sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Faizli tutar, trafik cezası sorgulama ekranınızda gözükür. Ödeme yapmanıza da fırsat veren e-Devlet sistemi ekstra bir avantaj olarak devlet bankası hesaplarından ödeme yaptığınız takdirde ekstra bir ücret ödemenizin önüne geçer. Bu sayede küçük miktarlar da olsa ek ücretleri hesabınızdan kesilmeden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Trafik cezası erken ödeme indirimi fırsatından yararlanmak istediğiniz zaman karşınıza pek çok alternatif çıkar. Bu işlemi şu kanallar üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz: 

 

●    e-Devlet üzerinden ödeme


●    Anlaşmalı bankaların ATM veya mobil şubelerinden ödeme


●    PTT şubelerinden ödeme 


●    Konumunuza en yakın vergi dairesine giderek ödememe

 

Ödeme esnasında banka kartı, kredi kartı ve nakit ödeme yönteminden istediğinizi tercih edebilirsiniz. Eğer kredi kartıyla ceza yatırmayı düşünüyorsanız online kanalları seçmeniz yararınıza olacaktır. Trafik cezası erken ödeme indirimi olanağı hangi ödeme yöntemini kullandığınızdan bağımsız olarak tüm ödeme kanallarında geçerlidir.

 

İlgili düzenlemeye göre aracınızın borcunu 1 aydan daha uzun bir süre boyunca ödemezseniz her ay %5 oranında gecikme faizi eklenir. Cezanın son ödeme tarihi geçtikten sonra gecikme faizi devreye girer ve ödemeniz gereken toplam borç miktarı artar. Eğer cezanızı 1 aydan daha uzun süre ödemediğiniz durumda her ay cezanız %5 zamlanır. Buna da bir örnek vermek gerekirse; 2024 yılında kırmızı ışıkta geçme cezası 1506 TL. Bu cezayı 1 ay ödemediğiniz varsayarsak %5 zamla cezanız 1581 TL’ye yükselir. Bu nedenle size belirtilen süre içerisinde trafik cezanızı ödemeniz her zaman avantajınıza olacaktır. 


Trafik Cezası Erken Ödeme Nereye Yapılır?


Trafik cezası erken ödeme nereye yapılır sorusunun pek çok alternatif cevabı bulunur. Hem zamanında yapılan hem de erken ödemeler için pek çok kanala sahip olmanızın yanı sıra bu kanalların hemen hepsi işlem süresinden de tasarruf etmenize olanak verir. Ceza yatırmadan önce internetten trafik cezası ödeme ve Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden de yapabilirsiniz. Bu ödeme kanalları haricindeki alternatifler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

 

e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama aşamalarını gerçekleştirerek trafik cezası sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz. Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa en yakın PTT şubelerine giderek size özel şifrenizi alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.

 

Trafik cezası sorgulama ve ödeme yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini de kullanabilirsiniz. Siteye girip “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayın. Bu kısma T.C. kimlik no ve araç plakasını girerek gereki işlemleri yapmanız mümkün.

 

Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların online şubeleri aracılığıyla trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz. Trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan yapmanız gereken ödemeyi sorgulayabilir; hesaptan ya da kredi kartınız ile işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak kullandığınız bankaların mobil bankacılık uygulamalarında da devlet ödemeleri veya vergi ödemeleri sekmelerinde bulabileceğiniz trafik cezalarını da ekstra bir çabaya gerek duymadan uygulama üzerinden ödeyebilirsiniz. Ancak bazı özel bankalar bu ödemeler sırasında ekstra ücret talebinde bulunabilirler.

Paylaş

Öne Çıkanlar