Araç ÖTV ve KDV Hesaplama ve ÖTV İndirimi

Araç Türü
Seçiniz
Satış Bedeli

ÖTV Nasıl Hesaplanır?


Genellikle lüks tüketim malları üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) , motorlu araçları da kapsar. Yeni bir araba alacaksanız her yıl güncellenen ÖTV oranlarıyla ilgili gelişmeleri takip etmelisiniz. ÖTV, araçların motor silindir hacmi ve vergisiz satış bedeline göre farklı oranlarla uygulanan bir vergidir. Her yıl Resmi Gazete'de yayımlanan güncellemelerle bu verginin oranları değişir. Bu nedenle, sıfır araçlarda ÖTV hesaplaması yapılırken, aracın özellikleri ve güncel oranlar dikkate alınmalıdır. 


Araç Tipine Göre ÖTV Oranları


Araç ÖTV hesaplaması sahip olduğunuz araç tipine göre değişkenlik gösterir. Araçların ÖTV'si genellikle aracın cinsi, motor hacmi, yakıt tipi gibi özelliklere göre belirlenir. Daha büyük motor hacmine sahip, lüks donanımlara sahip veya özel tüketim kategorisine giren araçlar genellikle daha yüksek ÖTV oranlarına tabi tutulur.


Hibrit Araçlarda ÖTV Oranları

 

Hibrit araçlarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları, motor silindir hacmi ve vergisiz satış tutarı (ÖTV matrahı) üzerinden belirlenmektedir. Bu oranlar, belirli kategorilere göre farklılık gösterir. Motor silindir hacmi 50 kW'ı geçip 1800 cm³'ü geçmeyen hibrit araçlar için ÖTV oranları şunlardır:

 

?    Vergisiz satış tutarı 228.000 TL'yi aşmayan araçlar için ÖTV oranı %45'tir.

 

?    Vergisiz satış tutarı 228.000 TL ile 350.000 TL arasında olan araçlar için ÖTV oranı %50'dir.

 

?    Vergisiz satış tutarı 350.000 TL üzeri olan araçlar için ÖTV oranı %80'dir.

 

?    Motor silindir hacmi 100 kW'ı geçip 2000 cm³ ile 2500 cm³ arasında olan hibrit araçlar için ÖTV oranı %130'dur ve vergisiz satış tutarı 170.000 TL'yi aşmamalıdır.

 

?    Motor silindir hacmi 100 kW'ı geçip 2500 cm³'ü geçmeyen hibrit araçlarda ise ÖTV oranı %150'dir ve sınırsız tutarda uygulanmaktadır.

 

Bu vergi oranlarına ek olarak, KDV (Katma Değer Vergisi) oranı tüm kategorilerde %18'dir.


Elektrikli Araçlarda ÖTV Oranları


Elektrikli araçların ÖTV oranları, aracın motor gücüne ve matrahına bağlı olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, elektrikli araçlarda ÖTV oranları dört farklı silindir hacmine göre aşağıdaki gibidir.

 

?    Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL'nin altında olan elektrikli araçlar için ÖTV oranı %10'dur. Bu araçlarda KDV oranı ise %18'dir.

 

?    Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ancak matrahı 700 bin TL'nin üzerinde olan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %40'tır. KDV oranı ise yine %18 olarak uygulanır.

 

?    Motor gücü 160 kW'ı aşan ve matrahı 750 bin TL'nin altında olan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %50'dir. Bu araçlarda KDV oranı da %18 olarak belirlenmiştir.

 

?    160 kW motor gücüne sahip ve matrahı 750 bin TL olan elektrikli araçlarda ise ÖTV oranı %60'tır ve KDV oranı da %18 olarak uygulanmaktadır.

 

Bu silindir hacimlerine bağlı olarak elektrikli aracınızın ÖTV hesaplaması daha yüksek veya düşük tutarlarda tutabilir.


Motosiklet ÖTV Oranları


Motosikletler, motor silindir hacmine bağlı olarak belirlenen iki farklı ÖTV oranı ile vergilendirilir. Bu bağlamda, motor silindir hacmi 250 cm³'ün altında olan motosikletler için uygulanan ÖTV oranı %8'dir. Aynı kategoride yer alan bu motosikletlerde ayrıca KDV oranı %18 olarak belirlenmiştir. Bu düşük ÖTV oranı, daha küçük silindir hacmine sahip motosikletlerin vergi avantajına sahip olmalarını sağlar.

 

Motor silindir hacmi 250 cm³'ün üstünde olan motosikletler için ise ÖTV oranı %37 olarak belirlenmiştir. Bu kategorideki motosikletlerde de KDV oranı %18'dir. Daha yüksek silindir hacmine sahip olan bu motosikletler, vergi oranlarındaki artış nedeniyle vergi yükü açısından farklı bir sınıflandırmaya tabi tutulur.


Engelli Araç İndirimi Nedir?


Engelli araç indirimi, bir kişinin engelli durumu nedeniyle otomobil veya özel amaçlı taşıma aracı alımında uygulanan vergi indirimidir. Bu indirim, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve mobilitelerini sağlamak amacıyla uygulanır. Engelli araç indirimi hesaplama, genellikle devlet tarafından belirlenen vergi avantajları veya özel finansman koşullarıyla farklı indirimlerle gerçekleştirilir. Böylece engelli ÖTV hesaplamasından yararlanarak bu bireylerin araç sahibi olması kolaylaşır. Engelli indirimi hesaplama farklı kriterlere göre yapılır. Kişinin sahip olduğu engel yüzdesine göre ÖTVsiz araç hesaplaması yapılabilir. Bu durumda ÖTV muafiyeti hesaplama devreye girer.


Engelli Araç İndirimi Nasıl Hesaplanır?


Engelli araç fiyat indirimi hesaplaması yapılırken aracın ham fiyatına ÖTV eklenerek yapılır. Sonrasında ham fiyat ve ÖTV miktarı toplanır. Bu işlemin ardınan toplam tutara Katma KDV eklenir. Başka bir anlatımla aracın satış fiyatı, ÖTV ve KDV ile birlikte belirlenir.

 

Araç alımında sağlanan bir diğer avantaj da KDV indirimidir. Normalde %18 olan KDV oranı, engelli bireylerin bu indirimden faydalanmasıyla %15'e kadar düşebilir. Böylece engelli bireylerin ödemesi gereken KDV miktarı düşer. Engelli araç alımı hesaplama bu işlem üzerinden belirlenebilir.

 

ÖTV engelli araç fiyatları 2023 yılında üst limit olarak 1.004.000 TL’ye yükseltilmiştir. Böylece engelli bireyler, vergiler dahil söz konusu fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen sıfır kilometre otomobilleri satın alabilir.


ÖTV İndirim Şartları


Engelli araç indirimi ne kadar sorusundan sonra en çok merak edilen konu engelli ÖTV indirimi hesaplamadır. Bu indirimin hesaplamasına geçmeden önce bazı şartlara bağlı olduğunu unutmamak gerekir. ÖTV indirimli araç hesaplaması için bireylerin engellilik yüzdesinde dikkat edilir. Bu yüzden ÖTV hesaplanırken indirim şartları birbirinden farklıdır. 

 

Sıfır araç alımında, bireyin engellilik yüzdesi %40 ile %89 arasındaysa ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken, KDV ödemesi %15.24 oranında gerçekleşir. Bu avantajdan faydalanmak isteyen kişilerin öncelikle belirli engelli araç alma şartlarını karşılamaları gerekmektedir. %40 engelli bireyler, %60, %70 ve %80 oranında engelli raporuna sahip olanlar gibi aynı indirim şartlarına tabi tutulur. 

 

Engelli bireyler için indirim şartları %90 ve üzeri engellilik yüzdesine sahip olanlar için daha da genişler. Bu durumda, %90 ve üzeri engelli bireyler sıfır araç alımlarında ÖTV muafiyeti devreye girer. 

 

Platformumuz üzerinde bulunan 30’dan fazla sigorta şirketi sayesinde aracınıza güvenli bir şekilde zorunlu trafik ve kasko sigortası yaptırabilirsiniz! Ayrıca 7/24 ulaşabileceğiniz sigorta uzmanlarımıza detaylı bilgi almak için dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. 

Benzer İçerikler