Sigorta
Dijipol
Paylaş

Trafik Sigortasında Taksit İmkanları Nelerdir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:11 November 2022
Okuma Süresi:1 dakika

Trafik; insanların, hayvanların ve araçların kara, hava ve deniz yolu üzerindeki durumlarını kapsar. Trafik içerisinde toplumdaki bireyler sürekli etkileşim içerisindedir. Trafikte uyulması gereken birtakım kurallar vardır. Her birey can ve mal güvenliği açısından bu kurallara uymak zorundadır. Bu kapsamda trafik sigortası da bu kurallardan bir tanesidir. Aracı olan her birey trafik sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Trafikte yaşanması olası risklere karşı bir güvence oluşturmak, bu riskleri en aza indirmek ve giderlerin sigorta şirketi tarafından ödenmesi için sözleşme yapılır. Trafik sigortası bu sözleşmeden oluşur. Bu sayede bireyler hem mal hem can güvenliğini koruma altına alır. Trafik sigortası sözleşmesinde karşılıklı iki taraf da sözleşmenin yükümlülüklerine uymak zorundadır. Araçların trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortalarının yapılmış olması gerekir. Aksi durumda araçlar trafikten alıkonularak otoparka çekilir ve trafik sigortası yaptırılana kadar otoparkta bağlı kalır.
Zorunlu trafik sigortası 1 yıllık geçerliliğe sahip sigorta türüdür. Normal şartlarda sigortalıdan peşin ödeme alınır ve otomatik olarak yenilenir. Trafik sigortası yaptıran bireyler altı aylık ya da yıllık olarak ödemelerini gerçekleştirir. Sigorta primleri ödendiği an teminat başlar. Ancak günümüzde bu yüksek tutarları tek seferde ödemek pek mümkün değildir. Sigorta şirketleri kolaylık sağlamak için parça parça alma yöntemini kullanmaya başlamıştır. Trafik sigortasının tamamını ödeyemeyecek durumdaysanız sigorta acentelerine danışmanız ve taksit imkanlarını değerlendirmeniz gerekmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında belirlenen kuralları içeren sigorta türüdür. Trafiğe çıkacak her araç sahibi bu sigortayı yaptırmak zorundadır. Zorunlu trafik sigortası hasar oluşması halinde karşı tarafta oluşabilecek maddi ve fiziksel zararları da karşılar. Trafik sigortası her yıl belli limitler belirlenerek yenilenir. Kaza anında hem aracın sahibinde hem de araçta oluşabilecek her türlü hasarı üstlenmesi için yaptırılır. Düzenli olarak zorunlu trafik sigortası yaptıran araç sahipleri birçok yönden avantajlı konumdadır. Eğer kendilerinin kusurlu olduğu bir trafik kazası meydana gelirse karşı tarafın aracında oluşan maddi hasarı sigorta karşılar. Sadece araç hasarı değil sürücü ve diğer yolcuların fiziksel zararları da trafik sigortası teminatı kapsamında güvenceye alınır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı takdirde geciktirme ya da yaptırmama cezası ödenir. Düzenli olarak yenilenmeyen sigorta sözleşmeleri daha sonrası için araç sahibini hem maddi kayba hem de zaman kaybına uğratır.
Zorunlu bir araç sigortası türü olan trafik sigortası ile araç sahipleri karşı tarafta oluşabilecek hasarı ödemekten kurtulur. Aynı zamanda zorunlu trafik sigortası trafikte güven ve düzen sağlar. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sahipleri olası bir kaza durumunda tüm masrafları kendisi karşılamak zorunda kalır. Ayrıca zorunlu sigortayı yaptırmadığı için para cezası alır. Sigortanın olmadığı durumlarda farklı cezai işlemler devreye sokulur. Araç sahipleri ya trafikten men edilir ya da para cezası öder. Aracı otoparka bağlanan sürücü sigorta poliçesini başlatmadan aracını geri alamaz. Zorunlu trafik sigortasında poliçenin fiyatlandırmasına etki eden bazı unsurlar bulunur. Bunlar; araç sahibinin yaşı, ne kadar zamandır araç kullandığı, hasarsızlık indirimi ya da sigorta puanı gibi unsurlardır. Sigorta ücretleri araç trafiğinin yoğunluğunun ve kaza riskinin fazla olduğu bölgelerden, nüfusun az olduğu ve kaza riskinin düşük olduğu bölgelere göre değişiklik gösterir. 
Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası farklı sigorta türleridir. Kasko sigortası kişinin kendi isteğine bağlı olarak yapılırken zorunlu trafik sigortası her yıl yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Kasko sigortası olmadan araçlar trafiğe çıkabilir ancak zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar otoparka çekilir ve araç sahipleri günlük otopark ücreti ödemek zorunda kalır. 
Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamında Olan Durumlar
Zorunlu trafik sigortası meydana gelen kazada karşı tarafın maddi ve fiziksel zararını teminat altına alan bir sigorta çeşididir. Sigorta poliçesinde karşı tarafın maddi zararını ya da sağlık masraflarını karşılamak için belli limitler vardır. Zorunlu trafik sigortasından yararlanabilmek için ilk olarak sigorta poliçesi kapsamında belirlenen limitleri ve teminatları iyi bilmeniz gerekir. Olası bir kaza durumunda sigortanın neyi karşılayıp neyi karşılamayacağını bilmek oldukça önemlidir. Böyle bir durumda kazada tarafların kusur oranlarının da bilinmesi gerekir. 
Trafik sigortası kaza sonucunda karşı tarafın zararının masraflarını üstlenir. Kamuya ait elektrik direği, sokak lambası gibi mallara kasti olmayarak verilen zararlar da sigorta kapsamına girer. Konut, iş yeri gibi üçüncü kişilere ait mallara verilen hasarlar tespit edildiğinde sigorta tarafından karşılanır. Trafik kazasında vefat eden kişilerin defin işlemi masrafları ve bu kişilerin varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin masrafları ya da kazada yaralanan kişilerin çalışabilir hale gelene kadar uğrayacağı maddi kaybı telafi etmede trafik sigortası devreye girer. Bazı durumlarda kazada suçlu olmasanız da karşı taraf haksız olduğunuzu iddia ederek dava açabilir. Böyle bir durumda avukatlık ücreti için savunma masrafları trafik sigortanız tarafından karşılanır. Trafik kazalarında maddi hasarlar olduğu gibi beden zararları da ortaya çıkar. Yaralanma gibi fiziksel zararlar da trafik sigortası poliçesinin teminatı kapsamına girer. İlk yardım hizmetleri, muayene ve tedaviler vb. masraflar sigorta tarafından karşılanır. En çok karıştırılan konulardan biri de trafik sigortasının doğal afet zararını karşılayıp karşılamadığıdır. Ancak doğal afetin araca vereceği hasarı trafik sigortası değil kasko sigortası karşılayabilir.
Trafik sigortasının kapsamına girmeyen unsurlar ise; manevi tazminat, sigortalı kişinin ailesinin mallarına gelen zarar, patlayıcı madde taşınması halinde meydana gelebilecek zararlar, terör eylemleri sonucu oluşan zararlar, aracın çalınması halinde ortaya çıkacak zararlar vb.
Taksitli Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
Trafik sigortası ödeme limitleri sigorta yaptıracak araç sahibi ve sigorta şirketi tarafından belirlenir. Bu limitler aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Gerekli belgelerin gönderildiği sigorta şirketi incelemelerini yapar. Belgelerin sigorta şirketine iletildğii andan itibaren 8 iş günü içerisinde tazminat ödemesi yapılmalıdır. Trafik sigortasından yararlanabilmek için sigortalının yapmakla yükümlü olduğu unsurlar vardır. Poliçe sahibinin vefatı ile sonuçlanmayan trafik kazalarında trafik sigortasının işler durumda olması için yapılması gerekenler şunlardır; kaza tespit tutanağı tutulmalıdır, kaza gerçekleştikten sonra 10 gün içerisinde sigorta şirketine bildirilmelidir, kazanın nedeni vb. unsurların yer aldığı belgeler sigorta şirketine iletilmelidir, eğer sigortalıya dava açıldıysa bu durum ivedilikle sigorta şirketine bildirilmelidir.

Zorunlu trafik sigortasındaki teminat her sigorta şirketinde aynı olurken fiyatlandırma araç modeli ve markasına göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda trafik sigortalarında taksit seçenekleri de sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Trafik sigortası düzenleyen şirketler birçok farklı standart ve kural üzerinden ödeme yöntemlerini belirler. Ancak çoğunlukla trafik sigortası taksitleri 3, 6 ya da 9 taksit yapılacak şekilde düzenlenir. Seçeceğiniz sigorta şirketine göre taksit sayısı değişebilir. Günümüzde çoğu kişi için kolaylık sağlayan taksitlendirme yöntemi sigorta poliçelerini satın alabilmek için de kullanılır. Araç sahipleri taksitlendirme imkanı sunan sigorta şirketlerinin prosedürlerini inceleyerek değerlendirebilir. Sigorta yaptıracak araç sahipleri sigorta şirketlerini araştırmalıdır. Poliçe detayları, sunulan hizmetler, fiyatlandırma gibi unsurlar ve sigorta şirketinin kuralları kapsamlı olarak öğrenilmelidir. Her yıl yenilenmesi gereken zorunlu trafik sigortası ödemelerinde sigorta şirketleri kolaylıklar sağlar. Günümüzde birçok sigorta şirketi trafik sigortası ödemelerinde araç sahiplerine taksit imkanı sunar. Düzenli olarak yenilenmeyen zorunlu trafik sigortaları olumsuz sonuçlar doğurur. Olası bir trafik kazası durumunda karşı tarafa verdiğiniz zararı kendiniz ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda yapacağınız ödeme miktarı trafik sigortası için ödeyeceğiniz miktardan fazla olacaktır. Dijipol.com’un sunduğu çeşitli fırsatlardan yararlanabilir ve farklı firmalardan fiyat teklifi alarak size uygun olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

 

Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar