Sigorta
Dijipol
Paylaş

Sağlıklı Bir Yaşam için Hayatınıza Dahil Etmeniz Gereken Alışkanlıklar

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:17 November 2022
Okuma Süresi:1 dakika

Sağlıklı olmak ve bunu sürekli kılabilmek için edinilebilecek birçok alışkanlık bulunur. Yaşam tarzında yapılan ufak tefek değişiklikler ile bu alışkanlıklar rahatlıkla kazanılabilir. Sağlıklı alışkanlıklar uzun ve kaliteli bir yaşam deneyimi sunar. Sağlıklı yaşam alışkanlığı edinmek hayatınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik ile mümkündür. Bu alışkanlıklar aslında her zaman birbiriyle etkileşim halindedir. Rutin haline dönüştürülen alışkanlıklar yaşam tarzını ve ruh halini olumlu yönde etkiler. 


Bireylerin kendi potansiyellerinin farkında olması ve bu durumu küçümsememesi sağlıklı yaşam alışkanlığı edinmenin ilk adımıdır. Yeni alışkanlıklar edinmek zor görünse bile sonrasında yaşanacak olumlu gelişmeleri düşünmek sizi motive eder. Güne erken saatte meditasyon yaparak başlamak rutinleri değiştirmede kolaylık sağlar. Düzenli olarak yapabilmek için her gün kısa sürelerle uygulama yapmak önemlidir. 


Sağlıklı yaşam için edinilecek alışkanlıkların önemi kalıcı olmalarını sağlamaktır. Güne daha enerjik başlayabilmek için canlandırıcı müzikler seçilebilir. Erken ve enerjik bir şekilde güne başlamak günün geri kalanını daha aktif geçirmenizi sağlar. Meditasyon gibi yoga yapmak da hem bedeni hem zihni canlı tutan etkinliklerden biridir. Bedenin hareket halinde olması birçok sağlık problemini önler. Gün içerisinde size uygun bir zaman diliminde yapacağınız yoga alıştırması ile hem hareket edebilir. hem farkındalık alanınızı genişletebilirsiniz. Nefes egzersizleri gün içerisinde yaşanan stres ve gerginliği azaltarak ruh halini olumlu yönde etkiler. 


Dengeli Beslenme ve Sporun Sağlıklı Yaşama Etkisi


Sağlıklı yaşam için planlı ve düzenli olmak önemlidir. Yaşam boyu sürecek olumlu alışkanlıklar edinerek yaşam kalitesi artırılır. Günlük rutinler içerisine eklenecek spor programları sizi zinde tutar. Hem zihinsel hem bedensel sağlığınız için spor yapmaya başlamak oldukça önemlidir. Düzenli yapılan antrenmanlar birçok fiziksel sağlık probleminin önüne geçer.  


Spor yapmak odaklanmayı kolaylaştırır. İş hayatına da olumlu yönde yansıyan bu durum aynı zamanda daha kolay motive olmayı da sağlar. Ağır ve yorucu antrenmanlar herkes için uygun olmayabilir. Yaşınıza ve hayat tarzınıza göre belirleyeceğiniz egzersizleri yapmak sizin için yeterli olacaktır. Her gün yapılan yarım saatlik yürüyüş rutini bile sizi büyük ölçüde olumlu etkiler. 
Sağlıklı ve dengeli beslenmek sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz alışkanlıklardandır. Yemekleri pişirme alışkanlıklarınızı değiştirmek küçük ama etkili bir başlangıç olacaktır. Kızartma yapmak yerine ızgara yapmayı ya da fırınlamayı tercih edebilirsiniz. Kullanacağınız yağın zeytinyağı olması önemlidir. Uyku saatlerinin de yeme alışkanlığınız üzerinde etkisi vardır. Geç saatlerde ve uyumadan hemen önce yenen yiyecekler sizi rahatsız eder. Uyku kalitesini azaltacağı gibi sağlık problemlerine de yol açar. 


Metabolizmanın düzenli çalışabilmesi ve sizi rahat hissettirmesi için kararında yemek önemlidir. Aynı zamanda sindirimin kolay olması için yemek yerken yavaş yemek ve fazla çiğnemek gereklidir. Rafine şekerden kaçınarak bu ihtiyacı meyvelerden gidermek dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Katkı maddesi olan paketlenmiş gıdalardan uzak durmak sağlıklı yaşam için oldukça gereklidir. Evde hazırlayacağınız sağlıklı yiyecekleri tüketmek hem keyifli zaman geçirmenizi hem de dengeli beslenmenizi sağlar. 


Gün içerisinde tüketeceğiniz su miktarı en az 2 litre olmalıdır. İnsan vücudunun %75’ini oluşturan su oldukça önemli bir yere sahiptir. Gün içerisinde tüketilen su miktarı birçok problemle doğru orantılıdır. Baş ağrıları, yorgunluk ve halsizlik hissi az su tüketiminden kaynaklanabilir. Dolaşım ve sindirim sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için yeterli miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirmek gereklidir. 


Bedene ve Zihne İyi Gelen Alışkanlıklar Nelerdir?


Beslenme şekli, günlük hareket miktarı, uyku düzeni gibi faktörler sağlıklı yaşamı belirler. Sağlıklı alışkanlıklar edinmek daha uzun yaşamanın yanı sıra daha kaliteli bir yaşamı da beraberinde getirir. Uyku düzeni diğer tüm alışkanlıkları edinmenin temeli olabilir. En az 8 saatlik bir uyku ile daha zinde ve sağlıklı bir yaşam sürülebilir. Vücudun iyileşmesini sağlayan melatonin hormonu uyku sırasında salgılanır. Çocukların büyümesi için de oldukça önemlidir. Karanlık bir ortamda ve yeterli saatte uyumak bu hormonun salgılanması için gereklidir. 


Uyku düzeninin değişmesi ile güne dinlenmiş bir halde başlarsınız. Güne erken başlamak o günü daha verimli geçirmenizi ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Öğün atlamadan kahvaltı ile başlamak günün geri kalanı için enerjik olmanıza zemin hazırlar. 


Stres hayatımızı olumsuz yönde etkileyen unsurlardandır. Bunun birçok nedeni olabilir. Sağlıklı yaşam için edinilen alışkanlıklar ile stresten uzak kalmak da mümkündür. Stresli ruh hali hareketsizliği, dengesiz beslenmeyi, uyku problemini de beraberinde getirir. Bu olumsuz ruh hali bağışıklığı düşürür,beyne ve kalbe zarar verir. Stresli hissedilen durumlardan kaçınmak için size iyi gelen kişilere ve aktivitelere yönelebilirsiniz. 


Aileniz ve arkadaşlarınızla daha sık vakit geçirmek, hobilerinizle uğraşmak, yürüyüşe çıkmak size iyi hissettirir. Gün içerisinde yaşadığınız stresi azaltır. Stresten uzak durmak ve bu durumu kontrol edebilmek uzun ve sağlıklı yaşamın önündeki bir engeli kaldırır.


Sağlıklı yaşam için gerekli olan unsurlardan biri de sosyal çevredir. Sosyal olmak, mutlu olayı da beraberinde getirir. Keyifli vakit geçirilen bir arkadaş çevresi kişiyi motive eder ve hayattan keyif almasını sağlar. 


Bireysel Sağlık Sigortası Neden Önemlidir?


Yaşam boyunca her şey istenilen şekilde ilerlemeyebilir. Bazen istenmeyen sağlık sorunları yaşanabilir.  Sağlıklı yaşamak ve bunu devam ettirebilmek oldukça önemlidir. Olası bir kötü ihtimale karşı önlem almak her zaman çok önemlidir. Bu noktada bireysel sağlık sigortası devreye girmektedir. Sağlık sigortası seçerken ihtiyaç ve beklentiler göz önünde bulundurulmalıdır. Anlaşma yapılan kurumlar, prim tutarları değerlendirilerek uzun vadeli olarak düşünülmelidir.


Bireysel sağlık sigortası tek başına ya da evlenmemiş çocuklardan oluşan çekirdek ailenin de bir arada olduğu sağlık sigortası türüdür. Bireysel sağlık sigortası, istenilen doktor ya da hastaneyi seçme özgürlüğü sağlar. Bireysel sağlık sigortası olan kişilerin herhangi bir kaza ya da hastalık sonucu ortaya çıkan ayakta veya yatarak teşhis ve tedavilerine ait masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bireysel sağlık sigortasının iki türü vardır. Bunlar; 


●    Özel sağlık sigortası,
●    Tamamlayıcı sağlık sigortasıdır. 


Özel sağlık sigortası kaza ya da hastalık meydana geldiği durumda ihtiyaç duyulan tüm sağlık hizmetlerini kişiye sunar. Kişi istediği hastanede istediği zaman tedavi olabilir. Özel sağlık sigortası kapsamında yer alan teminatlar ise şunlardır: Yatarak tedavi teminatı, ayakta tedavi teminatı ve doğum teminatı. 


Özel sağlık sigortasını 0-65 yaş aralığındaki herkes yaptırabilir. Belirlenen limit ve katılım payına göre kullanılır. Özel sağlık sigortası yaptırabilmenin tek koşulu kişinin sağlık durumunun iyi olmasıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortası özel hastanelerde SGK’nın ödemediği kısmı sizin yerinize ödeyen sağlık sigortasıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortasına başvurabilmek için SGK aktifliğinizin olması gereklidir. Aktif durumda olmayan kişiler genel sağlık sigortası primlerini dışarıdan ödeyerek tamamlayıcı sağlık sigortasını satın alabilirler. Tamamlayıcı sağlık sigortasını 0-80 yaş aralığındaki herkes yaptırabilir. Siz de sağlığınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden "Bireysel Sağlık Sigortanızı" veya "Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızı" yaptırabilirsiniz ve farklı firmaların sunduğu tekliflerden yararlanabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için "Sağlıklı Beslenme ile Alakalı Bilmeniz Gerekenler Burada!" sayfamızı ziyaret edebilirsinz.

 

Öne Çıkanlar