ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi, 2002 yılında Avrupa Birliği uyum yasası çerçevesinde hazırlanmış bir harcama vergisidir. Yine aynı dönemde 4760 sayılı kanun gereğince ÖTV yasalaşmıştır. Özel Tüketim Vergisi’nin asıl amacı devletin gelir elde etmesinden önce topluma sosyal bir fon sağlamaktır. İşte bu yüzden, lüks grup sayılabilecek ürünlere, sağlığa ve çevreye zararlı maddelere ÖTV uygulanmaktadır.
ÖTV ile KDV birbirine karıştırılan iki terim olsa da aslında birbirinden tamamen farklıdır. ÖTV sadece bir defaya mahsus ödenirken, KDV malın her el değiştirmesinde ödenmektedir.
Kanuna Göre ÖTV Hangi Ürünlere Uygulanmaktadır?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), lüks tüketim mallarına eklenir. Bu ürünler özel olarak belirlenir ve kategorilerde karşınıza çıkabilir.
● Motorlu taşıtlar, özellikle lüks ve yüksek performanslı araçlar.
● Alkol içeren içecekler, likörler ve benzeri ürünler.
● Sigara, pipo tütünleri, puro ve benzeri tütün ürünleri.
● Özel olarak belirlenen lüks eşyalar, mücevherat, değerli taşlar gibi ürünler.
● Yüksek teknoloji ürünleri, lüks telefonlar ve benzeri elektronik cihazlar.
● Petrol ve türevleri, özellikle lüks araçlarda kullanılan yakıtlar.
Ayrıca farklı ürünlere hangi ÖTV oranlarının uygulandığını öğrenerek satın alma aşamasında karar vermenizde yardımcı olabilir.
Kimler ÖTV Ödemek Zorundadır?
ÖTV belirli ürünlerin üreticileri, ithalatçıları veya satıcıları tarafından ödenir. ÖTV, belirli tüketim malları ve hizmetler üzerinden alınan bir vergi olduğu için, bu vergiye tabi olan ürünleri üreten, ithal eden veya satan kişiler veya kuruluşlar ÖTV ödemek zorundadır. ÖTV'ye tabi ürünlerin üreticileri, bu ürünleri ürettikleri veya ithal ettikleri aşamada ÖTV'yi ödemekle sorumludur. Aynı zamanda bu ürünleri satan perakende satıcılar da ÖTV'yi ödemekle yükümlü olabilir. Bu durumda ÖTV ödemek zorunda olan kişileri özetlemek gerekirse;
● Özel Tüketim Vergisinin uygulandığı ürünlerin imal, ithal ve satışını gerçekleştirenler.
● Lüks motorlu araç ticareti yapanlar, aracı kullanmak ve satmak üzere ithal edenler.
ÖTV İstisnası Nedir?
ÖTV istisnası, ÖTV alınması gereken ürünlerde alınmaması durumuna denilmektedir. 2016 yılı ÖTV kanununa eklenen 7. maddeye göre; taksi, dolmuş, minibüs, otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapan firmalar, kişiler, çekici, kamyonet ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan firmalar bu istisnadan yararlanabileceklerdir. Ayrıca engelli bireyler de ÖTV istisnasına dahildir.
Bunlar dışında istisna olan durumlar,
a. Askeri amaçlı istisna,
b. Diplomatik istisna,
c. İhracat istisnası,
d. İthalat istisnası,
e. Kamu kurumları istisnası,
f. Petrol amaçlı istisna,
g. Güvenlik kurumlarının silah alımlarında yapılan istisna
h. Türk Hava Yolları alımlarında yapılan istisna.
ÖTV İndirimi Nedir?
ÖTV indirimi, belirli koşullar altında ÖTV'nin belli bir oranında veya tamamen kaldırılması anlamına gelir. ÖTV indirimi uygulanabilecek bazı örnek durumlar şunlardır:
● Çevre Dostu Araçlar: Bazı ülkeler, çevre dostu araçları teşvik etmek amacıyla bu araçlara uygulanan ÖTV'yi düşük tutabilir veya tamamen kaldırabilir.
● Enerji Tasarruflu Cihazlar: Enerji tasarruflu beyaz eşyalar veya diğer elektronik cihazlar için ÖTV indirimleri uygulanabilir.
● Sosyal Politika: Belirli bir gruba politika çerçevesinde ÖTV indirimleri uygulanır. Örneğin, engelli bireyler için araçlarda ÖTV indirimleri yapılır.
Bu ve buna benzer durumlarda devlet ÖTV için indirim yaparak tüketimi teşvik edebilir veya belirli bir sosyal gruba avantaj sağlar.
ÖTV Nasıl Hesaplanır?
ÖTV hesaplama işleminde araçların silindir hacimleri ve vergisiz satış tutarları baz alınır. Satın almayı planladığınız sıfır aracın vergi matrahı, yani vergisiz satış tutarı 200.000 TL olduğunu düşünerek bir hesaplama yapabiliriz. Aracın silindir hacmi 1600 cm³'ten küçük ve devletin belirlediği ÖTV oranı bu durumda %50 olduğu durumda ÖTV tutarını hesaplamak için 200.000 TL vergi matrahını %50 ÖTV oranıyla çarparız:
200.000 TL×0.50=100.000 TL
Bu durumda ödenmesi gereken ÖTV tutarı 100.000 TL'dir. Ardından, ÖTV dahil araç tutarını bulmak için vergi matrahı ile ÖTV tutarını toplarız:
200.000 TL+100.000 TL=300.000 TL
Sonuç olarak, bu sıfır aracın ÖTV dahil satış tutarı 300.000 TL olacaktır.
ÖTV Oranları Nasıldır?
ÖTV oranları en çok araçlarda merak edilir. Motorlu taşıtlardaki silindir hacmine göre belirlenen yeni ÖTV artış oranları aşağıdaki gibidir.
● 1600 cm3 silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 184.000 TL'ye kadar olan araçlarda %45 ÖTV
● 1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 184.000 TL - 220.000 TL arası araçlarda %50 ÖTV
● 1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 220.000 TL - 250.000 TL arası araçlarda %60 ÖTV,
● 1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 250.000 TL - 280.000 TL arası araçlarda %70 ÖTV,
● 1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, vergisiz satışı 280.000 TL üzeri olan araçlarda %80 ÖTV,
● 1600 - 2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve vergisiz satışı 170.000 TL'ye kadar olan araçlarda %130 ÖTV,
● 1600 - 2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve vergisiz satışı 170.000 TL üzeri olan araçlarda %150 ÖTV,
● 2000 cm3 üstü silindir hacmi olan ve vergisiz satış tutarı sınırı olmayan araçlarda %220 ÖTV alınır.
Elektrikli araçlarda ise silindir hacmi 85 kW'ı geçmeyen elektrikli araçlardan %10, 120 kW üzeri elektrikli araçlardan ise %60 ÖTV alınacağı belirtilmiştir.
Özel Tüketim Vergisi Ödemesi Nasıl Olur?
Beyanname içerisinde ödemeler yapılır. Ödeme vergi dairelerinin anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden gerçekleştirilir.
Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online kasko hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilir, fırsatlardan faydalanabilirsiniz.