Sigorta
Dijipol
Paylaş

MHRS Randevusu Nasıl Alınır?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:06 July 2024
Okuma Süresi:1 dakika

MHRS Randevu Talebi Oluşturma Nasıl Yapılır?


Hiç şüphe yok ki her şeyin başı sağlıktır. Sağlık hizmeti almak, vatandaşların en temel haklarından biridir. Ancak bazı durumlarda yaşanan yoğunluk ve hizmet almak için sıra beklemek, hiç de kolay olmayabilir. İşte böyle durumlarda MHRS, devreye girer. Peki MHRS randevu talebi oluşturma nedir?
Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıra bekleme sorununa çözüm getiren Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS), hastaların randevu alma sürecini kolaylaştırır. 2010 yılında başlatılan bu sistem, çevrim içi platform veya telefon aracılığıyla randevu alma imkânı sunar. Yoğunluk dönemlerinde ise randevu talebi oluşturarak fırsatlar oluştuğunda bilgilendirilme sağlanır. MHRS, hastalara hem randevu alırken hem de randevu talebi oluştururken kolaylık sağlar. Bu sistem, sağlık hizmetlerine erişimi iyileştirerek hastaların uzun sıralarda beklemesini önler. Gelin, MHRS randevu talebi oluşturma nasıl yapılır, birlikte öğrenelim.


MHRS Nedir?


MHRS, yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi, Türkiye’de vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden, ağız ve diş sağlığı merkezlerinden ve aile hekimlerinden randevu almasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında oluşturulmuş ve kamu hastanelerinde dağınık hâlde uygulanan randevu sistemlerini merkezileştirmiştir. MHRS; Alo 182 çağrı merkezi, internet ve mobil uygulamalar aracılığıyla vatandaşlara hizmet verir.
MHRS, randevu sisteminden topladığı verilerle yeni sağlık politikalarının gelişmesine katkıda bulunur ve dünyadaki hem ilk hem de tek merkezileştirilmiş kamu hastanesi randevu sistemi olma iddiasını taşır. Sistemin misyonu, teknolojik imkânları etkin bir kamu hizmetine dönüştürerek vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve vatandaş memnuniyetini sağlamaktır. Sistem sayesinde MHRS randevu talebi oluşturmak, evinizin konforunda bile kolayca yapabileceğiniz bir hâle gelir.


MHRS için E-Devlet Gerekir mi?


Devlet tarafından vatandaşlara verilen hemen hemen bütün hizmetlerin yer aldığı bir sistem olan E-Devlet, MHRS’yi kullanmak için şart değildir. MHRS randevu talebi oluşturma nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu sistem, size e-Devlet üyeliği dışında farklı çözüm önerileri de getirir. TC kimlik bilgilerinizle uygulamadan veya internet sitesinden direkt olarak MHRS’ye bağlanabilirsiniz. Ayrıca Alo 182 hattını arayarak da MHRS randevu talebi bildiriminde bulunmanız mümkündür.
Sizin için tek sorun MHRS üzerinden randevu talebi nasıl oluşturulur sorusuna cevap bulmaksa sistemin sağladığı kayıt yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz. Ancak e-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapmanız, size pek çok yönden avantaj sağlar. Örneğin, sadece e-Devlet bilgilerinizle sisteme internet veya mobil uygulama üzerinden sadece 1-2 dakika içerisinde girebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden sağlık bilgilerinize erişerek MHRS randevu talebi oluşturma nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz. Üstelik e-Devlet, MHRS’nin yanı sıra e-Nabız’a da erişim sağlar. Bu sayede e-Devlet ile doktorunuzun teşhisini, reçetenizi, laboratuvar sonuçlarınızı ve çok daha fazlasını birkaç tıkla görüntüleyebilirsiniz. Yani e-Devlet, MHRS için zorunlu olmasa da bir ayrıcalık sağlar.


MHRS Randevusu Nasıl Alınır?


MHRS’den randevu talebi oluşturma nasıl yapılır sorusunun cevabı sadece birkaç adımdan ve deneyebileceğiniz farklı yöntemlerden oluştuğu için son derece kolaydır. MHRS randevu talebi oluşturma nasıl yapılır sorusuna cevaben ilk yöntem, ALO 182 çağrı merkezini arayarak T.C. kimlik numaranızı belirtip uygun hastane ve hekimden randevu almanızdır. Alternatif olarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi internet sitesi (https://www.mhrs.gov.tr) veya MHRS mobil uygulamasını kullanarak da randevu almanız mümkündür.
İnternet sitesine veya uygulamaya giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz. Ardından “Randevu Al” bölümüne giderek istediğiniz hastane, bölüm ve doktoru seçmelisiniz. Randevu bilgilerinizi girdikten sonra “Randevu Al” butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca E-nabız uygulaması üzerinden de Merkezi Hekim Randevu Sistemi randevusu alabilirsiniz.


MHRS Yedek Kontenjan Nedir?


Sağlık sistemine kayıt olan kişiler, MHRS’den randevu talebi oluşturma nasıl yapılır sorusunu sordukları kadar yedek kontenjanın ne anlama geldiğini de merak ederler. MHRS yedek kontenjan, Merkezi Hastane Randevu Sisteminin bir özelliğidir. Bu sistem, randevusu olduğu hâlde hastaneye gitmeyen hastaların randevu haklarının yedek kontenjandan yararlananlara aktarılmasını sağlar.
Yani yedek kontenjan özelliği, yoğun dönemlerde randevu almakta zorlanan hastalar için bir alternatif sunar. Yedek kontenjanlar, saat başı en fazla bir adet olacak şekilde hastanelerde açılabilir. Her hastane ve doktor muayenesinde yedek kontenjan olmayabilir, bu nedenle MHRS sisteminden kontrol edilmelidir. Yedek kontenjan üzerinden randevu almak için MHRS sistemine giriş yaparak uygun randevu olup olmadığını kontrol etmek gerekir.


MHRS Randevu Alamıyorum Ne Yapmalıyım?


Bazen farklı nedenlerle MHRS üzerinden randevu almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Siz de MHRS randevu talebi oluşturamıyorum diyenlerdenseniz bunun birkaç farklı sebebi olduğunu belirtelim. Sistemde yaşanan teknik aksaklıklar, randevu almanızı engelleyebilir. Boşta randevu olmaması da talepte bulunmanızı engelliyor olabilir. Bu gibi durumlarda çeşitli alternatifleri değerlendirerek sorunu çözebilirsiniz. Bu önerileri şöyle sıralamak mümkündür:


1.    MHRS internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden randevu talebi oluşturabilirsiniz.


2.    Randevuların yenilendiği saatlerde yeni açılan randevuları kontrol edebilirsiniz.


3.    MHRS yardım e-posta adresine ([email protected]) e-posta atarak bilgi alabilirsiniz.


4.    ALO 182 hattını arayarak bilgi edinebilirsiniz.


Yukarıdaki adımlardan yaşadığınız soruna en uygun olanını seçerek problemi çözüme kavuşturabilirsiniz. Aynı sorunun tekrar yaşanmasına sebep olmamak için gitmeyeceğiniz randevuları da mutlaka iptal etmelisiniz.


Sorun devam ediyorsa ya da işiniz çok acilse randevu almayı beklemeden özel hastaneye gidebilir, tamamlayıcı sağlık sigortasının avantajından faydalanabilirsiniz. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, SGK anlaşmalı özel hastanelerde tedavi görme olanağı sunar. Bu sigorta sayesinde 15 TL gibi cüzi ücretler ödeyerek muayene olmanın rahatlığından yararlanabilirsiniz. Katılım payı haricinde geriye kalan tüm sağlık hizmeti ücretleri, TSS tarafından karşılanır. Üstelik, senede 1 kez alacağınız TSS primini taksitlere bölerek ödeme esnekliğine de sahip olursunuz. 35’ten fazla sigorta şirketini kullanıcılarına tek bir platformda sunan TR GO güven sertifikalı Dijipol, ihtiyacınıza en uygun tamamlayıcı sağlık sigortası teklifini bulmanıza yardımcı olur.


MHRS Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?


MHRS sistemine giriş yapmak için Merkezi Hekim Randevu Sistemi resmî internet sitesine veya mobil uygulamasına giderek T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle oturum açmanız yeterlidir. Ardından, randevu almak veya talep oluşturmak için ilgili bölümlere yönlendirilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız sistem üzerinden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. MHRS’ye giriş yapmak için e-Devlet şifresi gerekli değildir, ancak e-Devlet üzerinden de sağlık hizmetlerinize erişebilirsiniz.

Öne Çıkanlar