Sigorta
Dijipol
Paylaş

Ev Kazalarından Korunmak için Alınabilecek 7 Önlem

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:31 January 2023
Okuma Süresi:1 dakika

Günün büyük bir çoğunluğunu evlerimizde geçiririz. Kendimizi güvende ve huzurlu hissettiğimiz tek yer evimizdir. Fakat evlerimizde de tamamen güvende değiliz. İstatistiklere göre kazaların %25’i evlerde yaşanmaktadır. Bu sebeple ev kazalarından korunmak için önlem alınması çok önemlidir. Özellikle çocuklu aileler bu duruma ekstra özen göstermelidir. Bu önlemler evin odalarına göre farklılaşmaktadır. 


Yatak Odasında Alınabilecek Önlemler


Güzel bir uyku çekmek veya dinlenmek için yatak odanıza gittiğinizde güvende olduğunuzdan emin olmak istersiniz.  Yatak odanızı daha güvenli hale getirmek için yapabilecekleriniz şöyledir;


●    Olası bir deprem ihtimaline karşı dolap, komodin gibi mobilyalarınızı duvara sabitlemelisiniz. 
●    Yatak odalarındaki makyaj aynalarını sabitlemelisiniz. Son zamanlarda yatak odalarında sıklıkla kullanılan eşyalardan biri takı dolabı olarak da kullanılabilen, boy aynası şeklindeki makyaj aynalarıdır.


Yatak odalarındaki bir diğer tehlike ise bazalı yataklarda indirip kaldırılırken yaşanabilecek sorunlardır.  Özellikle evlerde kullanılmayan eşyalar, fazla yastık yorganlar ve mevsime göre kullanılmayan kıyafetler bazaların sandıklarına konulur. Bu sandık kapaklarını kaldırdıktan sonra yatağın karşılıklı iki tarafında bulunan emniyet kilitleri indirilir ve kapak indirilene kadar açık kalır. Aceleniz olsa dahi baza kapaklarının emniyet kilidini takmadan eşyalarını yerleştirmemelisiniz. Özellikle çocuklu evlerde bazaların çocuklar tarafından açılmaması için dikkatli olunuz.    


Çocuk Odasında Alınabilecek Önlemler


Çocuk odalarını bir veya birden fazla çocuk aynı anda kullanabilmektedir. Mobilya seçiminden pencere şekline kadar dikkat edilip önlem alınması gerekmektedir. Çocuk odaları için alabileceğiniz önlemler şunlardır;


●    Pencerelere mutlaka çocuk kilidi koymalısınız.  Çocuklar oldukça meraklıdır.  Pencereden  dışarı bakmaya çalıştıklarında düşme gibi bir durumla karşılaşılmaması için oldukça önemlidir.
●    Çocuk odasında bulunan dolap ve kitap raflarını mutlaka duvara sabitlemelisiniz.
●    Çocuk odasında birden fazla çocuk varsa yatak seçimi oldukça önemlidir. Yer tasarrufu sağlamak için ranza kullanabilirsiniz. Fakat ranzalar çocukların güvenliği için kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır.  Üst katında kalacak çocuğunuz için inerken ve çıkarken tehlike oluşturmamalıdır.
●    Çocuk odasında kullanacağınız perdeler eğer stor şeklindeyse perdenin kapatılıp açılırken kullanılacak çekme ipini çocukların ulaşabileceği şekilde bırakmamalısınız.


Bebek Odasında Alınabilecek Önlemler


Bebek odasında güvenliği üst düzeye çıkarmak için şu önlemleri uygulayabilirsiniz; 


●    Bebek dolabı, bebek kitaplığı gibi eşyaları mutlaka duvara sabitleyin. Böylelikle olası bir sarsıntıda devrilme riskini ortadan kaldırmış olacaksınız.
●    Bebek odalarında bulunan pencerelere mutlaka güvenlik kilidi takmalısınız. Bebekler yürümeye başladıktan sonra tırmanmayı oldukça severler. Bu da pencereleri oldukça riskli bir duruma getirmektedir.
●    Bebek odalarında kullanacağınız halı ve kilimler kaymaz yapıda olmalıdır. 
●    Bebek odalarında perde seçimi de oldukça önemlidir. Boncuksuz sade modeller tercih edilmelidir. Bebeklerin yutma gibi davranışları o vardır ve gördükleri her nesneyi ağızlarına götürürler. Boncuklu veya işlemeli modellerden kopabilecek,düşebilecek parçalar bebekleriniz için tehlike oluşturabilir.


Balkonda Alınabilecek Önlemler


Balkonlar bir evin dışarıya açılan kapılarıdır. Kimi zaman ailecek kimi zaman ise bireysel olarak çıkıp vakit geçiririz. Fakat balkonlar güvenlik önlemi alınması gereken ev bölümlerinin başında gelmektedir.  Balkonlarınızda alabileceğiniz önlemler şunlardır;


●    Balkonlar yüksek olması itibariyle düşmelere karşı önlem alınması gerekmektedir. Balkon demirlerinde koruyucu kullanmak düşmeyi engelleyecek bir kaç önlemden biridir. 
●    Evinizde çocuğunuz varsa veya misafirlikte çocuklar geliyorsa mutlaka balkon kapılarını kilitli halde tutmalısınız.
●    Balkonunuz kapılı ve pencereli ise pencerelerinize güvenlik kilidi takmalısınız. Yalnızca çocuklar için değil kedi olan evler için de bu önlem oldukça önemlidir.
Mutfakta Alınabilecek Önlemler
Mutfak ev kazalarının en sık yaşandığı bölümlerin başında gelmektedir. Mutfak için alabileceğiniz önlemler şunlardır;
●    Mutfakta yemek hazırlarken bıçak kullanımı çok önemlidir. Ne kadar aceleniz olursa olsun kesici aletleri kullanırken dikkatli olmalısınız. Özellikle dondurucudan çıkarılan ürünler buzlu olduğu için daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bu sebeple ürünlerinizin donu çözülmeden doğramaya çalışmamalısınız.
●    Mutfak perdelerini ocaklardan uzak tutmalısınız.  Minik bir ateş perdelerinizin tutuşmasına neden olabilir. Ocaklarınızın minimum 3 metre yakınına perde koymalısınız. Bunun sebebi rüzgar ile perdelerin uçuşarak ocağa gelebilme ihtimalidir. 
●    Ocakların yanında pencereniz varsa yemek pişirme esnasında açmamaya dikkat ediniz.. Ocağınızın sönmesine sebep olur. Eğer yemeği ocağınıza koyup diğer işlerinizle ilgilenmek için mutfaktan ayrılırsanız  ocağınızın söndüğünü çok geç fark edebilirsiniz. Bu da patlamaya sebep olabilir.
●    Mutfak da yaşanan bir diğer tehlike ise kızgın yağlardır. Kaza sonucu dökülme başta olmak üzere yağa atılan sebzelerde  yağ sıçramasına neden olmaktadır.  Bu durumda sıçrayan yağlar tavanızın veya tencerenizin tutuşmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığınızda ilk yapılması gereken şey alevin hava ile bağlantısını kesmektir. 
●    Mutfak zeminine su dökülebilir ve zemin kaymaya müsait ise bu durum oldukça tehlikeli olabilir. Bu sebeple kaymayan hali kullanmalısınız.
Banyoda Alınabilecek Önlemler
Banyolar  düşme tehlikelerinin en çok yaşandığı ev bölümlerinden biridir. Banyolarınızda alabileceğiniz önlemler şunlardır;
●    Banyo sonrası zemine bastığınızda kayabilirsiniz. Bu sebeple emici ve kaymaz halılar kullanmalısınız.
●    Banyonuzda olan prizlerin açık olmamasına dikkat etmelisiniz. Herhangi bir su temasında elektrik tesisatınız hasar alabilir.
●    Temizlik malzemeleri ile banyonuzu temizlerken dikkatli olmalısınız. Ev içinde zehirlenmelerin büyük bir çoğunluğunun temel sebebi kimyasalların karıştırılması sonucu oluşan tepkimelerin solunmasıdır. Özellikle temizlik yaparken rastgele ürünleri karıştırmamalısınız. Bunun yanı sıra pencereleri temizlik sırasında ve sonrasında kısa süreli de olsa açık bırakmalısınız.


Konut Sigortası Önlemi


Konut sigortası ev ve evinizin içinde yer alan eşyalar için alınmış bir önlemdir. Yukarıda bahsettiğimiz pek çok hasar bu sigorta ile karşılanmaktadır. Deprem, sel, yıldırım çarpması,yangın gibi oluşabilecek doğal afetlerin yanı sıra hırsızlık, tesisat sorunu gibi geniş bir kapsam alanına sahiptir. Ev sahiplerinin konut sigortası yaptırabileceği gibi kiracılar da bu sigortadan faydalanabilir. Anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketine göre fiyat ve şartlar değişiklik gösterebilir. 


Konut Sigortasının Teminatları Nelerdir? 


Sigorta yaptırdığınızda çoğu şirket size ilk olarak doğal afetlere karşı bir teminat vermek zorundadır. Yangın, sel, deprem,çığ, toprak kayması, fırtına  sonucunda oluşabilecek örnek verilebilir. Elbette konut sigortasının kapsamını genişletmek sizin elinizdedir. Böylelikle birden fazla konuda evinizi kolaylıkla güvenceye alabilirsiniz. 


●    Herhangi bir sebepten oluşan cam kırılmaları,
●    Hırsızlık sonucunda evdeki eşyaların çalınması ve evde oluşan hasarlar,
●    Su tesisatında, kazanda, kaloriferde oluşabilecek hasarlar,
●    Risk  adresinde bulunan kişinin kaza sonucu  daimi sakat geçirmesi veya vefat etmesi sonucu,
●    Terör, grev gibi olaylarda evde oluşan hasarlar,
●    Enflasyon sonucunda eşyaların değerinin korunması,
●    Gasp kapkaç gibi  konut dışında para çalınması veya kişisel eşyaların zarar görmesi gibi pek çok konuda konut sigortası size teminat vermektedir. 


Evinizi ve geleceğinizi korumak adına önlem almak istiyorsanız mutlaka konut sigortası yaptırmalısınız. Konut sigortası indirimlerinden faydalanmak için Dijipol.com’u ziyaret etmeniz yeterli. 

 

Öne Çıkanlar