Yeni araç alımında yapılması gereken sigorta işlemleri
Yeni araç alımında yaptırılması gereken sigorta işlemlerini tüm sürücüler genel hatlarıyla bilmektedirler. Bu sigorta işlemlerinin başında devlet tarafından zorunlu tutulan zorunlu trafik sigortası bulunmaktadır. Zorunlu trafik sigortası araç sürücüsünün olası bir kaza halinde karşı tarafa vereceği maddi ve fiziki zararları teminat altına almaktadır. Bu sayede sebep olunan hasar tutarı sigorta şirketi tarafından zorunlu trafik sigortası poliçenizin kapsamında karşı tarafa ödenmektedir.
Zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası dışında zorunlu tutulmayan fakat sürücülerin çoğunlukla yaptırmayı tercih ettiği kasko sigortasını da unutmamak gerekir. Kasko sigortası sayesinde, sürücünün tercih ettiği poliçe kapsamında, gerçekleşen bir kaza durumunda karşı tarafın ve kazaya sebebiyet veren aracın hasarı teminat altına alınır. Kaza dışı durumlarda da kasko sigortasının devreye girdiği poliçeye bağlı olarak görülmektedir. Kaskolu aracın yanması, hırsızlık, hırsızlığa teşebbüs esnasında yaşanan hasarlar gibi poliçenin kapsamına bağlı olarak kaskolu aracın başına gelebilecek birçok talihsizlik sigorta kapsamına alınabilmektedir. Bu sebeple, daha geniş bir kapsamda aracı teminat altına alan kasko sigortası zorunlu olmamasına rağmen tüm sigorta şirketleri tarafından sürücülere önerilmektedir.
Sıfır kilometre araç alımında ilk yapılan işlemler trafik tescil ve ruhsat işlemleridir. Ruhsatı henüz çıkmamış bir araca trafik sigortası düzenlenebilmesine rağmen, ruhsat işlemleri esnasında sürücülerden zorunlu trafik sigortası istenmektedir. Sıfır veya ikinci el fark etmeksizin, trafikte seyreden hiçbir aracın zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkması yasal değildir.
İkinci el araç alımında yapılması gereken sigorta işlemleri
İkinci el araç satışı durumunda ise sigorta işlemleri farklılık göstermektedir. Öncelikle aracın ilk sahibi gerçekleştirdiği satış işleminden sonra aracına yaptırdığı zorunlu trafik sigortasını, taraflar tarafından imzalanan noter onaylı satış sözleşmesi ile birlikte iptal ettirmelidir. Aracın yeni satış işleminden sonraki 15 gün boyunca mevcut trafik sigortasını kullanabilmektedir. Fakat bu kısıtlı süre yeni araç sahibinin en kısa sürede yeni bir zorunlu trafik sigortası yaptırması için verilmektedir. Bu sürenin sonunda halen yeni sigortasını yaptırmayan araç sahibi trafikten men edilmeye kadar giden cezalarla karşılaşabilmektedir. Yeni satın alınan aracın sigortasız yakalanması halinde trafik sigortası primine her 30 günlük süre için yüzde 5 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.
Satışı gerçekleşen aracın kasko sigortası olması durumunda yine noter satış sözleşmesinin kasko yaptırılmış olan sigorta şirketine iletilmesi halinde kasko sigortasının iptali gerçekleşir. Kasko sigortası zorunlu olmayan ve araç sürücüsünün istek ve ihtiyaçlarına göre özel olarak şekillendirilen bir trafik sigortası türü olduğu için, aracın yeni sahibinin kendi poliçesini yaptırması önerilmektedir.
Araç satışı sonrası sigorta prim iadesi nasıl alınır?
Aracını satan sürücünün ise aracının satış işlemi gerçekleştikten sonra ödenmiş trafik sigortası primlerinin olması halinde bu tutarı sigorta şirketi aracılığıyla geri alabilmektedir. Poliçenin kalan süresi hesaplanarak sürücüye kalan primler iade edilir. Fakat aracın kullanıldığı süre boyunca yatırılmış olan primler iade edilmez.
Sizler de gerek yeni araç alımlarınızda gerek ikinci el araç alım-satım işlemlerinizde yaptırmanız gereken tüm araç sigorta işlemleri için hemen dijipol.com adresini ziyaret edin. Size özel zorunlu trafik ve kasko sigortası tekliflerimizi kaçırmayın.