Sigorta
Dijipol
Paylaş

2024 Alkollü Araç Kullanma Cezası

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:03 April 2023
Okuma Süresi:1 dakika

Trafikte alkollü araç kullanmamak, herkes tarafından bilinen kurallardan biridir. Bu kurala uyulmadığı zaman sürücülere caydırıcı olabilmesi adına cezalar verilir. Bu cezaların içeriği ise bazı durumlarda farklılık gösterebilir. Hangi şartlar altında nasıl bir ceza alınacağına dair detaylara gelin birlikte bakalım.


 
2024 yılında güncellenen Kara Yolları Trafik Kanunu'na göre, ilk kez alkollü araba kullanma cezası 6.440 TL’dir. Aynı zamanda kanunda; sürücünün ehliyetine 6 ay el konulacağı, ilgili aracında trafikten men edileceği ve 20 ceza puanı alacağı da geçer. Ancak ilgili cezayı 15 gün içinde %25 indirimle 4.830 TL olarak da ödeme imkânınız bulunur.


 
2. kez alkollü araç kullanma cezası 2024 yılı için 8.075 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda araç tekrar trafikten men edilir, sürücünün ehliyetine bu sefer 2 yıl süreyle el konulur ve yine 20 ceza puanı alır. İndirimden yararlanmak için 2 hafta içinde cezayı öderseniz 6.057 TL’yi ilgili bankalara yatırmanız yeterli olur. 


 
3. kez alkollü araç kullanma suçu işlendiğinde ise ceza miktarı oldukça yükselir. Bu durumda ceza miktarı 12.978 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak da araç yine trafikten men edilir, sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur ve 20 ceza puanı alır. 3. kez alkollü araç kullanma cezasını da 15 gün içinde ödeyebilirsiniz. Bu sayede güncel borcunuz %25 oranında af uygulanarak 9.733,5 TL olarak değiştirilir.


 
Eğer üç kez aynı suçu işlediğiyiseniz hapis cezası da alabilirsiniz. 5 yıl boyunca ehliyetiniz elinizden aldıysa trafik kimliğinizi geri alabilmek adına psikoteknik değerlendirmelerden geçmek zorunda kalırsınız. Bu değerlendirmeler ışığında uygun görülürseniz ehliyetlerinizi geri alabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise alkolmetre testidir. Alkollü araç kullanma suçunu tespit etmek için kullanılan bu testler sayesinde trafik güvenliği sağlanmaya çalışılır. 


 
Alkolmetre testi yapmamayı seçen sürücüler, alkolmetre üflememe cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını da unutulmamalı. 2024 yılı itibarıyla bu tutar, 18.453 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilgili kanun kapsamında ehliyetinize 2 yıl süreyle el konulması da geçer. Bu nedenle alkollü araç kullanımından kaçınmak, sürücülerin hem kendileri hem de trafikteki diğer kullanıcılar için önemlidir. Ehliyetinize el konulmasını istemiyorsanız, alkolmetre testi sonucunda tespit edilen alkollü araç kullanma suçunu idari para cezasına çevirebilirsiniz. Bu süreç için gerekli yerlere başvuru ve ilgili belgelerinin de eksiksiz hazırlanması gerekir. 


 
Yukarıdaki bilgilere ek olarak alkollü araç kullanma sınırı aşıldığı takdirde ceza alan sürücülerin idari mahkemeye başvuru hakkı bulunur. Ancak itiraz sürecinde trafik cezasının ödenmesi gerekir. Trafik cezası ödendikten sonra, itiraz dilekçesiyle birlikte il veya ilçedeki sulh ceza hakimliğine başvurulabilir. Bu başvuru sonucunda cezanın incelenmesi ve iptal edilmesi mümkündür. Ehliyete el koyma cezası alan sürücülerin de, ehliyetlerini geri almak için belirli bir süre beklemeleri gerekir. İptal edildiği taktirde, en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne başvuru yaparak ehliyetlerini geri alabilirler. Ehliyetin geri alınabilmesi için, cezanın yanında, sürücü belgesi ve ehliyetin iadesi talep edilen belge ile birlikte başvuru yapılması gerekir. Ayrıca bazı durumlarda, ehliyetin geri alınabilmesi için ek bir süre veya tekrardan sınavlara girmek de gerekebilir.


Trafikte Alkol Promil Sınırı


Trafik kuralları, güvenli sürüş koşullarının sağlanması için oluşturulur. Alkollü araç kullanımı da bu kurallar arasında yer alır. Alkol; sürüş becerilerini, tepki süresini ve koordinasyonu olumsuz etkilediği için trafikte bir kaosa neden olabilir. Bundan dolay hem yayaların hem de sürücülerin güvenliğini korumak için trafikte alkol sınırı uygulanır.


 
Alkol promil hesaplaması; kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına, metabolizmasına, beslenme durumuna, alkol türü ve miktarına gibi birçok faktöre bağlı. Bu nedenle kesin bir ölçüm yapmak zordur. Alkol alımından sonra geçen zaman da alkolün vücuttan atılma hızını etkileyen bir diğer faktör. Ancak genel olarak bir kişinin alkol alımı sonrası ne kadar süre beklediği ve aldığı alkol miktarı, promil hesaplamasında belirleyici olur.


 
Bu noktada alkol sınırı kaç promil sorusu hemen her sürücünün merak ettiği bir soru olarak karşımıza çıkar. Türkiye'de, hususi araçlar için alkol sınırı 0,50 promil olarak belirlenmiştir. Bu, bir kişinin 1 litre kanında 0,50 gram alkol olduğu anlamına gelir. Bu sınırı aşan sürücüler de alkollü araç kullanma cezası düzenlemesine göre para cezasına çarptırılır.


 
Trafikteki alkol sınırını aşan sürücüler cezalandırılır ve ehliyetlerine el konulur. Ayrıca alkol alarak bir kazaya neden olan sürücüler hatta ölüme sebebiyet verenler, ciddi suçlamalarla karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle alkollü araç kullanmaktan kaçınmak en güvenli ve akıllıca davranıştır.


Ticari Araçlarda Alkol Sınırı


Trafikte alkol sınırı ülkemizde trafiğe çıkan sürücülerin güvenliği için konulmuştur. Ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak araç kullanmaları yasaklanmıştır. Ticari araçlar içinse alkol promil sınırı 0,20’dir ve bu sınırı aşan sürücüler de alkollü araç kullanma cezası işlemine tabii tutulur. 


 
Ticari araçların ilgili düzenleme kapsamında promil sınırının daha düşük olmasının nedeni hem taşıdığı yük hem de sorumluluktan kaynaklanır. Örneğin; ticari taşıtların taşıdığı malzemenin gıda, sağlık vb. gibi malzemeler olabileceği sebebiyle alkollü araç kullanma cezası düzenlemelerine göre daha katı yaptırımlarla karşılaşırlar.


Stajyer Ehliyet Alkol Sınırı


Stajyer ehliyet sahibi kişilerin alkollü araç kullanması durumunda cezalar farklılık gösterebilir. Bu nedenle stajyer sürücülerin alkollü araç kullanma sınırlarını ve bu sınırı aşmaları durumunda alacakları trafik cezalarını açıklamak istiyoruz:


 
Eğer alkol oranı 0,20 promilin altındaysa, sürücü para cezası ödemekle yükümlüdür ve ayrıca 20 ceza puanı alır. Ayrıca ihlal tarihi itibariyle toplam ceza puanı 75'e ulaşırsa, ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur. Eğer alkol oranı 0,20 promilin üstünde ise sürücünün ehliyetine süresiz olarak el konulur.

 

Öne Çıkanlar