Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri

Trafik cezaları her yıl güncellenerek kamuoyuna sunulur. Böylece tüm sürücüler, zamlardan ve güncel ceza tutarlarından haberdar olabilir. 2024 yılının güncel trafik cezaları ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerine dair detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

2024 Güncel Trafik Cezaları - Ücretleri


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen %44,22’lik Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı ile birçok alanda ücret tarifesi de güncellenmiştir. Bunlardan biri olan trafik cezaları da yeni yılda güncel ücret tarifesi üzerinden işlem görecek.

 

Yapılan son güncellemeyle birlikte trafikte ruhsat bulundurmayanlar, emniyet kemeri takmayanlar, yasak alanlarda park ya da duraklama yapanlar, kavşaklarda geçiş hakkına uymayanlar ve motosiklet kullanırken kask takmayanlar için de cezalar güncellendi. Ayrıca, engelli park yerlerine park edenler, araç kullanırken cep telefonu ile konuşanlar, geçersiz ehliyetle trafiğe çıkanlar, korsan taksiyi tercih edenler, plakada usulsüzlük yapanlar, korsan yolcu taşıyanlar ve trafikte daha pek çok usulsüzlüğe sebep olanlar için yeni trafik cezaları açıklandı.

 

Yeni güncelleme ile 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yeni ücret tarifeleri uygulanacaktır. Bu ücret tarifeleri nelerdir, tek tek inceleyelim.

 

2024 Kırmızı Işıkta geçme Cezası Ne Kadar?


1 Ocak’tan itibaren trafikte kurallara uymayarak kırmızı ışıkta geçen sürücüler, her geçişte 1.506 TL ödemek zorunda kalacak.

 

2024 Hız Sınırı Cezası Ne Kadar?


Hız sınırı aşımında 3 adet limit bulunur. Bunlar:

•     %10 – 30,
•     %30 – 50,
•     %50’nin üzeridir.

 

Yeni yılla birlikte hız sınırını %10 ile %30 arasında aşan sürücüler için aşım cezası 1.506 TL olacak. Bu sınırı %30 ile %60 arasında aşan sürücüler her aşımda 3.135 TL ödeyecek. Hız sınırında %50’nin üzerinde aşım yapan sürücüler ise her aşım için 6.439 TL ceza ödemek zorunda kalacak.

 

2024 Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar?


2024 ile emniyet şeridinin geçersiz sebeple işgal edilmesi sonucu uygulanacak ceza, her kullanım için 4.829,25 TL olacak.

 

2024 Hatalı Park Cezası Ne Kadar?


1 Ocak ve sonrasında hatalı bir şekilde park yapan sürücüler için de ceza mevcuttur. Hatalı parkın mevzuatta pek çok farklı tanımı yer alır. Hangi durumlarda hatalı park tanımının oluştuğunu aşağıda bulabilirsiniz:

 

•    Taşıt yolu üzerine park etmek,
•    Yaya geçidi üzerine park etmek,
•    Kavşağa 5 metre kala park etmek,
•    Dönemece park etmek,
•    Sol şeritte park etmek,
•    Otobüs duraklarına park etmek,
•    İkinci sırayı oluşturacak şekilde park etmek,
•    Trafik işaretlerinin altına park etmek,
•    Üst ya da alt geçide park etmek,
•    Sadece duraklama yapılabilen yerlere park etmek,
•    Resmi araçlar için ayrılan alanlara park etmek,
•    Yaya yolu üzerine park etmek, hatalı park tanımı içinde yer alır.

 

Tüm bunları kapsayan hatalı park cezası yeni yılla birlikte 690 TL’dir. Engelliler için özel olarak ayrılan araç park yerinin kullanılmasının cezası ise 1.383 TL olarak belirlenmiştir. Bunlar en çok merak edilen trafik cezası uygulamalarıdır. Ancak güncellenen cezalar yalnızca bu kadarla sınırlı değildir. Diğer güncel trafik cezası tarifelerine de aşağıda göz atabilirsiniz:

 

•    Araç seyir halindeyken emniyet kemerini kullanmamanın cezası 690 TL,
•    Alkollü araç kullanmanın cezası 6.439 TL,
•    İkinci kez alkollü araç kullanmanın cezası 8.075 TL,
•    Üçüncü kez alkollü araç kullanmanın cezası 12.997 TL,
•    Plakanın okunur durumda olmamasının cezası 2.647 TL,
•    Kullanılan aracın plakasız olmasının cezası 10.917 TL,
•    Sahte plaka kullanmanın cezası 32.170 TL,
•    Muayenesinin geçerlilik süresi sona eren aracı kullanmaya devam etmenin cezası 1.506 TL,
•    Ehliyet olmadan araç kullanmanın cezası 12.977 TL,
•    Uyuşturucu madde kullanımının ardından araç kullanmanın ise 18.452 TL olarak cezası belirlenmiştir.

 

Radar Cezası Ne Zaman Görüntülenir?


Hız sınırını aşarak radara yakalanan sürücülerin trafik cezaları 3 ile 7 gün arasında e-Devlet sisteminde görüntülenebilir. Radar cezalarının posta yoluyla elinize ulaşması ise 10 ile 30 gün arasında sürer. Trafik cezasının tarafınıza ulaştığı günden itibaren 15 gün içerisinde cezayı ödemeniz halinde %25 oranında indirim uygulamasından faydalanabilirsiniz.

 

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?


Trafik cezasının olup olmadığını öğrenmek oldukça kolay bir işlemdir. Bunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama sayfasından sorgulamak istediğiniz linki tıklayabilirsiniz. Linke tıklamanızla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı sorgulama sayfasına aktarılırsınız. Yeni sayfada sürücü belgenize dair bilgileri ve kesilmiş herhangi bir cezanın olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Bu alanda sürücü belgenize kesilmiş trafik cezalarının yanında adınıza kayıtlı aracınız varsa araç plakasına kesilen cezaları da görüntülemeniz mümkün olur.

 

Yetkili olduğunuz bir ticari işletme ya da şirket varsa buraya kayıtlı araçlar için kesilen cezaları sorgulayabileceğiniz tüzel kişi linki de bulunur. Bu linke tıkladığınızda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne bağlı yeni bir sayfa açılır. Burada ilgili sorgulamayı yaparak işletmenize kayıtlı araçların trafik cezaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Trafik Cezası Ödemesi Nereden Yapılır?


Trafik cezası ödeme işlemlerinizi Vergi Daireleri, Banka şubeleri ya da PTT üzerinden yapabilirsiniz. Bu kanallardan birini kullanarak yapacağınız trafik cezası ödemelerini ister şubeden ister online olarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

Trafik cezasını PTT, vergi dairesi ya da banka şubesi ile öderken T.C. kimlik numaranızı yetkili kişiye iletmeniz yeterli olur. Araç sizin adınıza kayıtlı değilse adına kayıtlı olan kişinin T.C. kimlik numarası ile ödeme yapmanız gerekir.

 

Trafik cezasını internet üzerinden ödemek için ise üç farklı yöntemden birini seçebilirsiniz. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

 

•    İnternet bankacılığını kullanarak trafik cezası ödeme: İnternet bankacılığını kullanarak trafik cezası ödemesi yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankalardan birinin internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden işlem yapabilirsiniz.

 

•    İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanarak trafik cezası ödeme: İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait online bir hizmettir. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesine girdikten sonra “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” seçeneğini seçerek ödeme işlemini yapabilirsiniz. Bu işlem için sizden T.C. kimlik numarası ve araç plakası bilgisi istenir. Bu bilgiler ile ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

 

•    e-Devlet kanalını kullanarak trafik cezası ödeme: e-Devlet üzerinden trafik cezası ödemek için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından “Trafik para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasını seçerek sizden talep edilen bilgileri doldurabilir ve ödemenizi yapabilirsiniz.

 

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?


Elinize ulaşan trafik cezasıyla ilgili yanlışlık olduğunu düşünmeniz halinde cezanın tebliğ edildiği tarihten sonraki 15 gün içerisinde cezaya itiraz edebilme hakkınız bulunur. Tebliğde ismi geçen Sulh ve Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilirsiniz. Bunun için dilekçe yazmalı ve dilekçede itiraz nedenini belirtmelisiniz. Dilekçenizi ve beraberinde kimlik fotokopinizi, trafik karar tutanağı fotokopinizi, aracınızın ruhsat fotokopisini, karar tutanak tebligat evrakının fotokopisini ilgili yetkiliye teslim etmeniz gerekir.

 

Siz de trafik cezalarını, MTV ve ÖTV hesaplamalarını, kasko değeri hesaplama ve hasarsızlık indirimine dair sorgulama ve takip işlemlerinizi Dijipol.com ile gerçekleştirebilirsiniz. Dijipol.com, ihtiyacınız olan sigorta türünü farklı sigorta şirketlerini kıyaslayarak, size sunan bir dijital sigortacılık platformudur. Dijipol.com ile 30 farklı sigorta şirketinden teklif alarak, sizin için uygun olan şirketi tercih edebilirsiniz.

Benzer İçerikler