Uygun Araç Lastiği Kullanımının Önemi

Araç lastiği kullanım ömrü ile alakalı birçok farklı mecrada 4 seneden 40 000 km'ye, 3 mm'den 1,6 mm'ye kadar farklı farklı bilgiler bulunuyor.

 

Peki Bir Araç Lastiği Ömrü Gerçekte Ne Kadardır?

 

Sürücülere yüksek performans, güvenlik, yakıt tasarrufu ve uzun ömür vaat eden araç lastiklerinin kullanım süresi gerçekte nelere bağlı sizin için derledik, keyifli okumalar…


Araç lastiği ömrünün kaç yıl ya da kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek pek mümkün değildir. Araç lastiğinin ömrü ve kilometre performansı; lastiğin tasarımı, sürücünün alışkanlıkları, mevsimsel faktörler, yol şartları, aracın ve lastiğin düzenli bakımı gibi faktörlere bağlıdır.

 

Lastik Ömrünü Uzatmak İçin Başka Neler Yapılabilir?

 

1. Diş Derinliğinde Yasal Sınır


Lastik diş derinliğinde yasal sınırı 1,6 mm'dir. Yani bir araç lastiği maksimum 1,6 mm diş derinliğine inene kadar kullanılabilir. Pek çok lastik üreticisi lastiklerin diş derinliği 3 mm'ye indiğinde yenilenmesini önerirken, günümüz teknolojisi diş derinliği yasal sınır olan 1,6 mm'ye inene kadar kullanılabilen lastikler üretilebiliyor.


2. Kullanım Zamanı


Beş yıl ya da daha fazla süre içerisinde kullanmış olduğunuz lastiklerin yetkili bir servis tarafından senede en az bir kez kapsamlı bir biçimde kontrol edilmesi gerekir. Yapılacak kontroller; lastiğin fiziksel yapısı, aşınması, diş derinliği, yol tutuşu, fren performansı gibi rutin kontrolleri barındırmaktadır.


3. Araç Lastiği Raf Ömrü 


Lastiklerin raf ömrü üretim tarihi itibariyle on senedir. Diyelim ki bir lastik üretim tarihi itibariyle onuncu senesini doldurdu ancak hala kullanıma uygun durumda görünüyor ve diş derinliği 1,6 mm'ye kadar aşınmamış durumda. Bu durumda bile maalesef on senelik süreyi tamamlayan lastiklerinizden ayrılma ve lastiklerinizi yenileme vakti gelmiş demektir.


Araç lastikleri iklimsel değişikliklere göre farklılık göstermektedir. Hem yol tutuşunu sağlamak hem de kaza riskini azaltmak için her mevsim lastiklerinizi mevsime uygun araç lastikleri ile değiştirmelisiniz. Araç lastiği fiyatları iklimsel özelliklerine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. 

 

Şimdi mevsimsel özelliklerine göre araç lastiklerini inceleyelim;


A. Yaz Lastiği


Yaz lastiklerini, kış dışında kalan tüm mevsimlerde performanslı olarak kullanmak mümkündür. Yaz lastikleri ılımlı hava şartları için tasarlanmış lastiklerdir. Aynı zamanda bu lastikler, dört mevsim lastikleri ile benzerlik gösterir. 

 

Karlı havalarda ve buzda sürüş için yaz lastiklerinin kullanılması uygun değildir. Çünkü; 7°C’nin altına düşen havalarda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma becerisi, performansları azalır ve kavrama güçlerinde ciddi düşüş yaşanır.

 

Yaz lastiklerinin üstünde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşimi, aracın yola çok daha iyi tutunmasını sağlar. Kış lastiklerine göre diş desenleri, daha az oyuğa sahiptir. Bu da kauçuğun yola çok daha iyi temas etmesini ve tutunmasını sağlar.


Yaz lastikleri diğer lastiklere göre daha sessiz ve yumuşak bir performans gösterir. Aracın yüksek derece performans göstermesi için yaz mevsiminde yaz lastikleri kullanılmalıdır.

 

B. Kış Lastiği


Hava sıcaklığı düştüğünde, aracınızda bulunan normal lastikler sertleşir ve kış koşullarında kullanımı güvensizleşir. Kış lastiğinde bulunan kauçuk bileşen, diğer mevsimlerde kullanılan lastiklerden farklı olarak buz ve karda, araçtaki diğer yolcuların güvenliğini artırır. Sürücülerden kaynaklı trafik kazalarının belli başlı nedenlerinin en üst sırasında “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği koşullara uydurmamak” yer almakta. Dolayısıyla hızınızı hava durumunun elverdiği şartlara uydurmamak kadar, aracınızı hava durumuna uygun şekilde yola çıkarmamak, yani kış mevsiminde uygun lastikleri kullanmamak da kaza nedenleri arasında yer almaktadır.

 

C. Dört Mevsim Lastiği


Dört mevsim lastiği, birçok durumda arabanın en iyi performansı vermesini sağlamakta olan, her mevsim kullanılabilen, üstünde üç tepe kar logosu bulunan lastik türüdür. Çamur ve kar üstünde çok daha iyi performans göstermek için üretilmiştir. Mevsim geçişlerinde ve ılıman iklimlerde kullanıldığında üst düzey performans sağlamakta olan dört mevsim lastikleri, arabaların fabrika çıkışında üstünde bulunmaktadır. Dört mevsimde kullanım özelliğine sahip olması dört mevsim lastiklerini yaz ve kış lastiklerinden ayırır.


Aracınızda kullandığınız araç lastiklerine her mevsim dikkat etmeli ve bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Ayrıca aracınız için araç sigortası yaptırarak kaza riskine karşı kendinizi maddi güvence altına almanız mümkün. Hemen araç sigortası teklifi almak için dijipol.com’un Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası sayfasına gidin ve poliçenizi online olarak satın alın. 

Paylaş

Öne Çıkanlar