Tüm araçların benzinli veya dizel olması fark etmeksizin gerek sürüş gerek yolcu güvenliğinin sağlanabilmesi açısından düzenli aralıklarla bakıma girmesi gereklidir.
Araçlar da diğer tüm makineler gibi kullanıldıkça parçalarında bozulmalar, aksamalar olabilen ve düzenli bakım görmesi gereken makinelerdir. Araçtan alınacak olan performans hem sürücüsünün aracı yapımına ve kurallara uygun şekilde kullanmasıyla hem de ihtiyaç duyduğu bakım ve onarımları yaptırmasıyla düz orantılıdır. Araçların bir parçasının veya tüm sisteminin bozulmasını beklemeden, bir arıza belirtisi fark etmeden önceden belirtilmiş zamanlarda bakım görmesi gerekmektedir. Araçların performansı daha sorun başlamadan alınan bu önlemlerle ve sürücünün aracı özenli kullanımıyla tam kapasiteye ulaşabilir. Özellikle yakıt fiyatlarının arttığı bu zamanlarda, periyodik bakım aracın yakıt tüketiminin de istenen değerlerde olmasını sağlamaktadır.
Periyodik Araç Bakımı Neleri Kapsar?
Periyodik araç bakımı aracın tüm parçalarının gözden geçirildiği tam kapsamlı bir bakım şeklidir. Kapsamında motor sıvılarının bakımı, lastiklerin bakımı, filtrelerin bakımı, akünün bakımı, egzoz, far ve aydınlatma sistemi bakımlarının yanında fren sistemi kontrolleri de bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birinde yaşanacak tüm sorunlar yolcu ve sürücü güvenliğini de tehlikeye atacağından araç bakımı ihmal edilmemelidir.
Motor Sıvıları Bakımı
Otomobil sıvıları kapsamında ilk akla gelen yakıt olsa da antifriz, motor yağı, su ve silecek suyu gibi birçok başka sıvı bulunmaktadır. Hepsinin önemli görevleri bulunmakla beraber önem sırası gözetmeksizin eksikliklerinde sürüş güvenliği tehlikeye girmektedir. Motor yağı araç çalışırken araç parçalarının birbirinin sürtünmesi ve sürtünmeden kaynaklanacak olası yangınları engeller. Araç suyu ise motorun hararet yapmasının önüne geçer. Periyodik bakımda tüm araç sıvıları kontrol edilir. Gerekli görülmesi halinde değiştirilir.
Lastiklerin Bakımı
Sürüş güvenliğinin en önemli maddelerinden biri de güvenilir ve sürüşe uygun lastiklerle yolculuk yapmaktır. Periyodik bakım esnasında lastiklerin aşınmasına bakıldığı gibi, diş derinlik ölçüsü, supap kapaklarının ve triger kayışının kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Bunlarla beraber lastiklerin hava şartlarına uygunluğu da kontrol edilmelidir.
Filtre ve Akü Bakımı
Aracınızda bulunan başlıca filtreler yağ filtresi, hava filtresi, yakıt filtresi ve polen filtresidir. Bu filtreler zamanla tıkanabilmekte ve tüm araç sisteminin boğulmasına sebep olabilmektedir. Bakım esnasında bu filtrelerin temiz olduğuna dikkat edilmeli değilse temizlettirilmelidir. Aracın elektrik kaynağı olan aküler de bu bakımda kontrol edilmesi gereken başlıca parçalardandır.
Egzoz, Far ve Aydınlatma Sistemleri Bakımı
Güvenli sürüş için yine çok önemli sistemlerden biri de aydınlatmadır. Gece sürüşlerinde herhangi bir talihsizliğe yol açmamak için far ve aydınlatma sistemleri periyodik bakımlarda mutlaka kontrol edilmelidir. Egzoz sisteminin bakımı da gerek hava kirliliğinin önüne geçmek gerekse egzozdan çıkan herhangi bir duman söz konusu olduğunda sorunun kaynağını bulabilmek açısından son derece önemlidir.
Periyodik bakımın kapsamına alınabilecek daha birçok madde bulunmaktadır. Bunların yine en önemlilerinin başında şase, direksiyon kutusu, hava yastığı bakımları ve aracın var ise elektronik sistemlerinin bakımları bulunmaktadır.
Güvenli bir sürüş için aracınızın periyodik bakımlarını aksatmamak ve trafik kurallarına uyarak araç kullanmak gerekmektedir. Tam anlamıyla güvenliğiniz sağlamak için ise kasko sigortasını aksatmamak ve her sene yenilemek en önemli maddelerden biridir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun kasko sigortası poliçelerini anında karşılaştırmak ve ister online, ister şubeden, isterseniz 0850 433 08 50’yi arayarak kasko sigortası veya zorunlu trafik sigortası sahibi olmak için Dijipol.com’la kalın.