1 Aralık 2019’da Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını; birçok alanda değişikliklerin yaşanmasına sebep oldu. Dünyada ilan edilen pandemi listesine katılan salgın, yeni normal düzeni de beraberinde getirdi.
Türkiye’de ve tüm dünyada özellikle iş hayatında büyük değişikliklerin yaşanması hem alışkanlıklarımızı hem de yaşam şeklimizi değiştirdi. Özellikle iş ve okul hayatında yaşanan bu değişiklikler başka pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirdi diyebiliriz.
İş hayatında yaşanan en önemli değişikliklerin başında hiç şüphesiz evden çalışma şekli geliyor. Şirketler artık kalabalık ofis ortamlarındansa home office yani evden çalışma sistemine dönüyor. Hem hastalığı kontrol altında tutabilmek hem de kalabalık ortamlardan uzak durabilmek adına öne çıkan bu sistem kişilerin alışkanlıklarını da bir hayli değiştiriyor.
Evden çalışma şekli sadece alışkanlıkları değiştirmekle kalmayarak bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Evden çalışırken oluşabilecek psikolojik rahatsızlıklar ve fiziksel rahatsızlıkların asıl nedeninin ev şartlarında ergonomik ortam sağlanmamasından kaynaklı olduğunu görüyoruz. Özellikle; bel ve boyun düzleşmesi, postür bozuklukları, sırt ve omuz ağrıları sıklıkla gözlemlenmeye başladı. Masa başında yanlış oturma, uzun süre aynı yerde çalışma, masanın ve sandalyenin çalışma için uygun olmaması bu sağlık sorunlarına neden oluyor.
Peki Evden Çalışma Döneminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1. Öncelikle çalıştığımız ortamı ergonomik hale getirmeliyiz.
2. Duruş ve oturuş şeklimize dikkat etmeliyiz.
3. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyelim.
Çalışma Ortamını Nasıl Ergonomik Yaparız?
Evden çalışma düzenine geçen çalışanlar bazı küçük detaylar sayesinde sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Gelin şimdi nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Masa: Yüksekliği dirsek hizasında olmalıdır. Ayrıca bacakların rahat hareket edebilmesine imkân sağlamalıdır.
Koltuk: Duruş bozukluklarında en tetikleyici etkenlerin başında koltuğun evden çalışmaya uygun olmamasıdır. Koltuk ayarınız; ayakta durduğunuzda oturma alanı dizinizin hizasında olacak şekilde olmalı, oturduğunuz alan geniş olmalı ve belin eğimine uyum sağlamalıdır.
Monitör: Ekran yani monitörünüz her zaman gözünüzden 60 veya 70 cm uzakta olmalı ve göz hizasından 15 derece aşağı bakacak şekilde olmalıdır.
Fare ve Klavye: Bilekler, dirsekler yukarı-aşağı hareket ettirilmeyecek şekilde fare ve klavye ayarlanmalıdır.
Postür Bozuklukların Giderilmesi İçin Neler Yapmalıyız?
1. Duruş pozisyonunuzu sürekli değiştirmeye ve ideal pozisyonunuzu bulmaya çalışın.
2. Bileğinizi ve dirseklerinizi sert zeminlere dayamayın.
3. Ekrana bakış açınızı değiştirmeye dikkat edin.
4. Saatte bir yerinizden kalkın, yürün.
5. Gözlerinizi dinlendirin.
6. El, bacak, boyun ve sırtınızı gerin.
Sağlık Sorunlarınız İçin Sigortayla Önleminizi Alın!
Gerek evden çalışma şeklinin getirdiği sağlık sorunları gerekse oluşabilecek diğer sağlık sorunları için Dijipol.com üzerinden tamamlayıcı sağlık sigortası veya bireysel sağlık sigortası yaptırarak önemlinizi alabilirsiniz. Sigorta sayesinde; yatarak tedavi ve ayakta tedavi kapsamlarından yararlanabilirsiniz.