Ailemizin vazgeçilmez bir parçası olan evcil hayvanlarımız aynı zamanda en yakın dostlarımızdır. Dünyada her geçen gün evcil hayvan sahiplerinin sayısı artmakta ve evcil hayvan sahipleri, dostlarının sağlığı konusunda daha da bilinçlenmektedir.
Yapılan araştırmalara göre evcil hayvanla büyüyen çocuklar; öz güveni yüksek, empati duygusu gelişmiş, sağlıklı ve güçlü bireyler olarak yetişmektedir.
Evcil hayvanlar insan dostlarına birçok fayda sağlar.
1. Sizi negatif duygulardan uzaklaştırır ve pozitif enerji verirler.
2. Sahiplerinin psikolojik sorunlarında destekçi olurlar ve mental sağlıklarına olumlu yönde katkıda bulunurlar.
3. Sosyalleşmeyi sağlar ve egzersiz yapmaya teşvik ederler.
4. Yapılan araştırmalara göre; sahiplerinin öz güveninin yüksek ve aidiyet duygusunun diğer bireylere göre daha fazla olmasına sebep olurlar.
5. Kalp dernekleri; evcil hayvanların, insan dostlarının kan basıncını düzenlemesi neticesinde kolesterol, obezite ve kardiyovasküler gibi hastalıklarını azalttığını ayrıca kedi sahiplerinin diğer kişilere göre felç, kalp krizi geçirme olasılığının %40 oranında daha düşük olduğunu gözlemlemiştir.
6. Hayatı düzene sokarlar; beraber yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak gibi birçok aktiviteyi yapmak zorunda olduğunuz için sizi disipline ederler.
Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Tüm evcil hayvan sahipleri, patili dostları ile uzun süre yaşamak için öncelikle evcil dostlarının hayat kalitelerini arttırmaları gerekiyor. Bunun için ise; evcil hayvan bakımına özen göstermeli, zaman geçirmeli ve bilinçli bir şekilde yaşamaları gerekmekte. Peki bunu nasıl sağlayabilirsiniz;
1. Rutin Veteriner Kontrollerini Atlamayın
• Evcil hayvanınızı edindikten sonra en kısa sürede veterinere götürün. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, hayvan dostlarımızda da kronik bir hastalık olmaması için düzenli check-up yaptırmak gereklidir.
• Aşı planlaması yapın. Evcil hayvanların bakımı için en hassas noktalardan biri de aşılarının tam yapılmasıdır. Bu hayvanınızın sağlığı kadar evde yaşamakta olan diğer kişiler için de son derece önemlidir. Aşı sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve size vereceği olası zararlar minimum seviyeye iner.
• Evcil hayvanınız hasta olursa, veterinerinize mutlaka danışın.
• Acil bir durum olması halinde veterinerinize ulaşabilmek için muhakkak telefon numarasını alın.
2. Bakımıyla Detaylı Şekilde İlgilenin
• Evcil hayvan sahibi olmak için genel birtakım kuralların olmasına karşın, her çeşit hayvan farklıdır ve koşullara da buna göre adapte olmak gerekir.
• Evcil hayvanlara sahip arkadaşlarınıza danışabilir, bilgilendirici kitaplara göz atabilir ve internetteki güvenilir kaynakları inceleyebilirsiniz.
• Evcil hayvanı eve getirdiğinizde bazı ev kurallarınızda esnek olmalısınız. Evcil hayvanların kişiliklerine bağlı şekilde farklı istek ve ihtiyaçları olabileceğini unutmamalısınız.
3. Yiyeceklerine Dikkat Edin
• Ucuz ve kolay erişilebilen gıdalar daima daha sağlıklı olmayabilir. Evcil hayvanınızı kendi yediğiniz besinler ile beslememelisiniz.
• Veterinerinizden doğru mama ve porsiyon boyutları hakkında bilgi almalısınız.
• Evcil hayvanların özellikle mama veya yem ile beslenmesine özen gösterilmelidir. Çünkü hayvanların ihtiyacı olan birçok besin değeri bu mamalarda bulunur. İhtiyacı olan besinleri, ihtiyaç duyduğu miktarda tüketen evcil hayvan dostunuz daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur.
4. İlgilenmeyi İhmal Etmeyin
• Hayvanlar da insanlar gibi sosyal varlıklardır ve benzer sosyal ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu sebeple hayvanlarınızla ilgilenmek ve onlarla oynamak için zaman ayırmanız gerekmektedir.
• Evcil hayvanın ihtiyaç duyduğu kadar dolaşmasını sağlamalısınız; evcil hayvan ne kadar büyükse, o kadar çok egzersiz ihtiyacı olacaktır.
• Evcil hayvanınız ile beraber kullanacağınız oyuncaklar ve oyun setleri edinmelisiniz.
• Evcil hayvanınızı, motive etmek ve iyi alışkanlıklar kazandırmak için her yaptığı doğru hareket sonrasında onu ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
5. Her Zaman Temizlikleri ile İlgilenin
• Evcil hayvan sağlığı için düzenli bir temizlik programı oluşturun ve hastalık, koku oluşumu gibi olumsuz şartları engellemek için evcil hayvanınızı ve yaşam alanını sıklıkla temizleyin.
• Hayvanınızı bazı zamanlarda yıkayabilir; yıkayamayacağınız zaman kuru şampuan kullanabilirsiniz. Fakat şu unutulmamalıdır ki; su tüylerin parlamasına ve derinin nefes almasına imkân sağlayacaktır.
• Köpek ve kedilerin tırnaklarının kırılmaması için veterinerinizin önerdiği ölçüde kısa olduğundan emin olun.
Hayvanınızın tüyleri düzenli tıraş edilmeli ve temizlenmelidir. Köpekler için bu konu daha da önemlidir.
Evcil Hayvan Sağlık Sigortasıyla Patiniz Her Zaman Mutlu
6 aydan büyük 10 yaşından küçük kedi ve köpek dostlarınız için yaptırabileceğiniz evcil hayvan sigortası sayesinde; patili dostlarınızın sağlığı hep güvende. Hemen Dijipol.com üzerinden evcil hayvan sağlık sigortası yaptırmak için form doldurabilir ya da 0850 433 0850 numaralı hattan sigorta danışmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.