Sigorta
Dijipol
Paylaş

Ayakta Tedavi ve Yatarak Tedavi Nedir? Farkları Nelerdir?

Dijipol Editör
Güncellenme Tarihi:23 March 2022
Okuma Süresi:1 dakika


Her insanın en büyük zenginliği şüphesiz ki sağlığıdır. Peki sağlığımız bozulduğunda yardımımıza koşan sağlık sigortamızın kapsamını ne kadar iyi biliyoruz? 

Hayatın bize neler getireceğini hiçbirimiz bilmiyoruz fakat karşılaşılabilecek tüm risklere karşı kendimizi güvenceye almamız mümkün. Hepimiz elimizden geldiği kadar sağlığımıza özen göstermeye, dengeli beslenmeye, egzersiz yapmaya ve stressiz bir hayat yaşamaya çalışırız. Her ne kadar sağlığımıza dikkat etmeye çalışsak da hepimizin zaman zaman başına istenmeyen hastalıklar ve rahatsızlıklar gelir. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından sonra sağlığımızın ne kadar önemli ve değerli olduğunu bir kere daha anladık. Sağlığına son derece özen gösteren ve önerilen tüm sağlıklı yaşam tavsiyelerine uyan kimselerin dahi hayatı boyu çok kez hastaneye gitme gereksinimi doğmuştur. İşte bu noktada kişinin yardımına, ihtiyaçlarına ve sağlık şartlarına uygun bir sağlık sigortası poliçe koşmaktadır. 


Kişi kendine uygun ve kapsamlı bir sağlık sigortasıyla, hayatın getireceği sağlık sorunlarına karşı güçlü bir destek sistemine sahip olabilir. Fakat sağlık sigortasına sahip kişilerin, tedavi yönteminde ilk dikkatini çeken fark; ayakta ve yatarak tedavi farklılığıdır. Peki ayakta tedavi nedir? Neleri kapsar? Yatarak tedavi nedir ve neleri kapsar? beraber inceleyelim. 


Ayakta tedavi nedir ve neleri kapsar?


Ayakta tedavi adı verilen tedaviler, tedavi süresinin 1 günü aşmayacağı tahlil ve muayenelere verilen isimdir. Ayakta tedavinin kapsadığı alanlar; muayeneler, rutin kontroller, fizik tedavi ve rehabilitasyon, MR ve röntgen çekimleri, kan ve idrar tahlilleri, ani müdahaleler olarak çeşitlendirilebilir. Hastanın hastaneye veya sağlık kliniğine yatışının gerçekleşmemesi halinde uygulanan tüm tedaviler ayakta tedavi kapsamına alınır. 


Yatarak tedavi nedir ve neleri kapsar?


Kısa süreli tedavilerin ve testlerin teşhis ve tedavide yeterli olmadığı ve hastanın daha kapsamlı incelenmesi veyahut uzun süreli tedaviye başlatılabilmesi için yatışının gerçekleştirildiği tedavi tipine yatarak tedavi denir. Gerçekleştirilmesi ön görülen ameliyatlar, doğum, kemoterapi, radyoterapi, diyaliz, yoğun bakım ünitesindeki tedaviler ve doktorun tedavi için 1 günden fazla süre hastanın gözetim altında tutulmasına karar verdiği durumlar yatarak tedavi kapsamına girer. 


Ayakta tedavi ile yatarak tedavinin arasındaki fark nedir?


Ayakta tedavi ile yatarak tedavinin arasındaki farkı bir örnekle açıklamak gerekirse; hasta yoğun baş ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiğinde kendisine uygulanacak olan muayene, MR, röntgen çekimi gibi işlemler ayakta tedavi kapsamına girer. Sağlık uzmanları yaptıkları tetkikler sonucu hastanın baş ağrısının altta yatan daha büyük bir sorunun semptomu olduğunu belirlerse ve kendisine daha kapsamlı bir tedavi veya operasyon uygulanması kanaatine varırlarsa hastanın yatışı gerçekleşir ve bu noktadan sonra yapılacak işlemler yatarak tedavi kapsamına girer.  


Özel sağlık sigortası ile tedavi türleri nelerdir?


Özel sağlık sigortası sayesinde devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk sebebiyle alınması güç olan randevuları ve tedavileri özel hastanelerde ve kliniklerde edinme şansını yakalarsınız. Özel sağlık sigortası hem ayakta hem yatarak tedaviyi karşılarken bir yandan da ameliyat esnasında kullanılan tıbbi malzemeler, uzuv ve rekonstüktif protezler, rehabilitasyon ve ambulans hizmeti gibi ek giderleri de karşılayabilmektedir. Bu tedavilerin sigorta tarafından karşılanacağı yüzdelik dilimi ise yapılan sağlık sigortasının poliçe teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. İhtiyaç halinde tamamlayıcı sağlık sigortası da edinilerek tüm tedavilerinizi özel merkezlerde yaptırabilmektesiniz. Sağlık sigortaları kişinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda kendisine en uygun poliçe hazırlanarak yapılmaktadır. Sizler de sağlığınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun poliçe seçeneklerinden faydalanmak ve sağlık sigortası ile kendinizi güvenceye almak için hemen dijipol.com ‘a tıklayın. 

Öne Çıkanlar