Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre trafikte birçok araç bulunuyor. Çoğu kez karşılaştığımız bu araçların neler olduğunu ve ne amaçla üretildiklerini sizin için derledik.
1. Otomobil: Sürücü dahil maksimum 5 kişinin yolculuk yapabildiği insan taşıma ve şehir içi kullanıma uygun olan motorlu araçladır.
2. Taksi Dolmuş: Sürücü dahil 9 ile 15 kişi arasında yolcu taşıma kapasitesine kişi başı ücretle çalışan ve yolcu taşıma amacıyla kullanılan M1 sınırı ticari araçtır.
3. Taksi: Taksimetre ile ücretlendirme yapan ticari araçlardır. Yolcu taşır ve M1 sınıfıdır.
4. Minibüs: Yolcu taşımak için kullanılan 15 kişiye kadar kapasitesi olan motorlu araçlardır. Minibüsler belirlenen tarifeler üzerinden ücretlendirme yapmaktadır.
5. Otobüs: Sürücü dahil 9’dan fazla kişinin oturma yeri bulunan yolcu taşımak için kullanılan taşıtlardır. Oturma yerleri 17’den az olan otobüsler minibüs sınıfına girmektedir.
6. Kamyonet: 3.500 kg daha fazla ağırlık taşıyamayan, yük taşımak için üretilmiş taşıtlardır. Kamyonet sınıfında değerlendirilen gövdeyle sürücü oturma yeri ayrı olan taşıtlara ise panelvan denilmektedir.
7. Kamyon: Yük taşıma amaçlı kullanılan ve 3.5 tonun üzerinde ağırlık taşıyabilen motorlu araçlardır.
8. Arazi Taşıtı: Motordan güç alan tekerlekleri ile hem yolcu hem de yük taşıyabilen motorlu araçlara denilmektedir. Bu araçlar karayollarında kullanılabilmektedir.
9. Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için kullanılan ve yük taşımayan araçlardır.
10. Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli olan; 45 km/saatin üzerinde azami hıza ulaşabilen, 50 cm üzerinde silindir kapasitesi bulunan ve motor gücüyle çalışan taşıtlardır. Yolcu taşıma için kullanılabilen motorların ağırlığı 400 km’ye kadar ulaşabilmektedir.
11. Motorlu Bisiklet: 2 veya 3 tekerleğe sahip olan ve saatte en fazla 45 km hız yapabilen motorlu araçlardır. Net ağırlığı 350 km. geçmemektedir.
12. Bisiklet: İnsan gücüyle çalışan, motorları bulunmayan araçlardır.
13. İş Makinesi: Yük, yolcu ve hayvan taşımak için kullanılmayan sanayi, bayındırlık, tarım ve milli savunma kuruluşları için kullanılan araçlardır.
14. Traktör: Ticari amaçlı kullanılmayan römork ve yarı römork çekmeye yarayan taşıtlardır.
15. Tramvay: Raylar üzerinde yolculuk yapak şehirler arası, ilçeler arası taşımada kullanılan demiryolu aracıdır.
16. Özel Amaçlı Taşıtlar: Özel bir amaca hizmet eden insan veya yük taşınabilen araçlardır. Örneğin; itfaiye, cenaze ve cankurtaran araçları.
17. Okul Taşıtı: Öğrencileri okuldan eve veya evden okula götüren servis hizmeti veren araçlardır.
18. Personel Servis Aracı: Herhangi bir kurumun personelini taşımak için kullanılan servis hizmeti veren araçlardır.
19. Kamu Hizmeti Aracı: Kamuya hizmet eden insan veya yük taşımak için kullanılan araçlardır.
Siz de aracınızı güvence altına almak için bizi tercih edebilir, online hizmetimiz sayesinde kısa sürede Dijipol.com üzerinden aracınızın "Zorunlu Trafik Sigortasını" veya "KASKO Sigortasını" yaptırabilirsiniz.